Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V loňském roce se na Linku bezpečí obrátilo přes 100 tisíc dětí. Řešila se šikana i myšlenky na sebevraždu

Jen za loňský rok volalo na Linku bezpečí 118 tisíc dětí. Největší zastoupení měly děti, které volaly kvůli myšlenkám, tendencím a pokusům o sebevraždu, sebepoškozování, smutku a depresím nebo strachu. Operátoři však radili i ohledně vztahů s kamarády, rozvodů rodičů nebo sexuálních témat.

Dětská linka  

„V roce 2021 jsme na dětské lince přijali přes 118 tisíc kontaktů. Nejedná se o navýšení oproti loňskému roku, ale děti s námi častěji otevíraly obsahově náročná témata, proto se hovory v průměru prodloužily oproti době před covidem až o 40 procent. O 29 procent narostl počet intervencí, tedy zajišťování následné péče klientům. Důsledky covidové situace se promítají do narůstajících psychických potíží dětí, rodinných i dalších mezilidských vztahů,“ uvedla Kateřina Lišková, vedoucí odborných služeb Linky bezpečí. 

Ze statistik projektu vyplývá, že za rok 2021 vzrostl počet volajících, kteří trpí psychickými potížemi. Těch zavolalo o zhruba 40 procent více. Vyšší počty Linka bezpečí zaznamenala i v oblasti rodinných vztahů, psychického a fyzického týrání a taky potíží na internetu. V těchto oblastech je nárůst od 30, 13 a 18 procent ročně. 

Po návratu dětí do škol se oproti úbytku v roce 2020, kdy byly děti kvůli nouzovým opatřením izolované doma, opět navýšila témata školy. Těchto volajících bylo o zhruba 40 procent více. Ve velkém zastoupení se řešila například šikana. 

Rodičovská linka  

Nárůst psychických potíží eviduje Linka bezpečí i u samotných rodičů. Na takzvané rodičovské lince bylo za rok 2021 vyřízeno celkem 2 353 hovorů.  

„Ve srovnání s předchozím rokem vzrostly na Rodičovské lince kontakty o 29 procent. V tomto roce jsme zaznamenali výrazný nárůst tématu psychických obtíží u dětí o 66 procent,“ říká Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky.  

Podle jejích slov se nejčastěji řešilo sebepoškozování, úzkost, deprese a myšlenky na sebevraždu u dětí a dospívajících. Navýšilo se i téma školních obtíží u dětí, kde se řešil přístup dětí k výuce a šikana. „Partnerské vztahy, sexuální zrání a orientace u dětí se staly též častějším tématem. Standardně se navýšilo téma rodinných vztahů o 15 procent,“ dodala Schmidová. 

Linku bezpečí v České republice provozuje nezisková organizace. Její telefonní číslo 116 111 je bezplatné a operátoři nabízejí pomoc všem, kteří ji potřebují. V provozu je 24 hodin denně. Telefonáty jsou zcela anonymní.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Linka bezpečí, děti, rodiče, problém, pomoc, callcentrum, statistika, rok, 2021, týrání, psychika, šikana, sebevražda, Kateřina Lišková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V loňském roce se na Linku bezpečí obrátilo přes 100 tisíc dětí. Řešila se šikana i myšlenky na sebevraždu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.