Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kašna na turnovském náměstí roky protéká a je téměř bez vody. Město ji nechá opravit

Turnov letos opraví kašnu s mariánským sloupem na hlavním náměstí. Zaplatí za to skoro 840 tisíc korun. Od opravy si radnice slibuje, že odstraní dlouholeté problémy s netěsností kašny. Vody je kvůli tomu v kašně minimum. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) řekl, že oprava by měla skončit do konce dubna, tedy před začátkem turistické sezony.

Kašna s mariánským sloupem je replikou původní. Ta náměstí Českého ráje zdobila minimálně od konce 18. století, ale v roce 1953 ji přikázal městský národní výbor v Turnově odstranit. Její zmenšená napodobenina se na náměstí vrátila před více než 23 lety. Vysvěcena byla 28. října 1998 u příležitosti 80. výročí vzniku samostatného Československa za přítomnosti Václava Klause, který byl tehdy předsedou Sněmovny. 

Problémy s protékající vodou jsou u kašny od počátku a i přes předchozí opravy v kašně může být maximálně do 20 centimetrů vody, i když má na výšku více než metr. V minulosti problém s netěsností kašny dočasně vyřešilo vložení olověného pláště. „Chvíli to fungovalo, pláty z olověného plechu ale nebyly dostatečně silné a došlo k sesunutí svislých částí,” řekl Hocke.

Při opravách proto řemeslníci dosavadní olověný plášť vyndají a místo něj dají nový, silnější. „Slibujeme si od toho, že kašnu budeme moci naplnit vodou a nebude odtékat voda z ní na náměstí,” dodal starosta patnáctitisícového města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky kašna, Turnov, náměstí, oprava, Tomáš Hocke, Václav Klaus, Poslanecká sněmovna ČR, Český ráj, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašna na turnovském náměstí roky protéká a je téměř bez vody. Město ji nechá opravit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.