Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Začala mezinárodní soutěž na obnovu Papíráku. Liberec oslovil přes šedesát ateliérů

Promění se někdy lokalita nazývaná Papírák v moderní čtvrť? Vedení města takovou ambici má, i když se o proměně mluví dlouhé a dlouhé roky. Radnice nyní zahájila mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu lokality, vítězný návrh by měl být znám v září. Oslovila kvůli tomu 65 architektonických ateliérů.

Ty by měly navrhnout své představy o proměně Papíráku ve zmíněnou moderní čtvrť. „Podobně náročnou soutěž Liberec vypisuje po dlouhých dvaceti letech,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Podle něj se v minulosti na tuto lokalitu soustředili generace architektů. „Návrh nové čtvrti je skutečnou výzvou nejen pro účastníky soutěže, ale především pro samotné město. Výstupem by měla být celková představa rozvoje v podobě masterplanu,“ dodal.

Na základě masterplanu pak vznikne podrobná Územní studie řešeného území a architektonicko-krajinářský návrh Městských teras. „Ten pak bude rozpracován do podoby kompletní projektové dokumentace a následné realizace,“ vysvětlil primátor.

Na zahájení architektonické soutěže má velký podíl Kancelář architektury města Liberec (KAM). Podle jejího vedoucího Jiřího Janďourka jde o příležitost, jak mít z Papíraku v budoucnu moderní čtvrť.

„Jde o čtvrť, která se pro část obyvatel města stala místem zmaru, zatímco jiní v ní spatřují prostor úzce spjatý s cennou historií Liberce, nebo svobodný prostor, který má ohromný potenciál. Za mě je to ale především možnost, jak vyřešit budoucí podobu této lokality,“ řekl Jiří Janďourek.

Město chce podle něj využít potenciál a rozvoj této jedinečné části města nasměrovat ke kulturně kreativní čtvrti, k principům uhlíkově neutrální čtvrti, a města krátkých vzdáleností. „Nebude to jednoduché, protože to místo v sobě ukrývá mnoho otazníků a nevyřčených otázek. Kolegové architekti proto stojí před velkou výzvou, nicméně jsem přesvědčený, že se nám sejde řada skvělých návrhů,“ dodal.

Pozemky v této oblasti má asi 20 různých vlastníků, město jich tam vlastní nejvíce. Patří mu zhruba 10 tisíc metrů čtverečních. Na základě výsledků soutěže vznikne územní studie tohoto území a architektonicko - krajinářský návrh městských teras, které ohraničují území takzvaného Papírového náměstí. Jen náklady nutné ke zvelebení městských teras radnice odhaduje na 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky papírák, Liberec, soutěž, architektura, terasa, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Papírové náměstí, a.s., ateliér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Kraus

Sháním podklady pro trestní oznámení na výše zmíněné osoby.

Pátek, 11. února 2022, 12:18Odpovědět

Miloš Kraus

Nečekejte, že k těmto účelům použijete peníze města, natož EU. Stížnost putuje do EU, dost možná se dostane i na PČR ve vztahu k Centru Buriana a sprosté slovo Šolcovi. Vše proběhne i médii (a ne ty vole, českobudějovická pinda to nebude). Táhněte z radnice do hajzlu.

Pátek, 11. února 2022, 12:06Odpovědět

Tasmansky Czert

A takhle kompoletní seznam těch ateliérů by místní drbna neuměla dodat? ;)

Pátek, 11. února 2022, 08:26Odpovědět

Začala mezinárodní soutěž na obnovu Papíráku. Liberec oslovil přes šedesát ateliérů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.