Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odborníci zjistili, že pálení v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší

K novému poznatku dospěli odborníci z brněnského Centra dopravního výzkumu, kteří pro krajský úřad zpracovali monitoring kvality ovzduší při pálení v otevřených ohništích. Uvedli, že při plání ohně ve volné přírodě dochází k extrémnímu znečištění ovzduší.

Experti z brněnského výzkumného ústavu sbírali data o kvalitě ovzduší od podzimu minulého roku. Měření se uskutečnilo u obce Lažánky na Brněnsku, v dostatečné vzdálenosti od obytné zástavby a za požárního dozoru s požárním dozorem místních dobrovolných hasičů. Výzkum spočíval v tom, že odborníci založili oheň a spalovali různé typy suchého rostlinného materiálu – trávy, listí, dřeva a směsi. Ve vzdálenosti několika metrů od ohniště umístili měřicí přístroje, které v krátkých intervalech monitorovaly kvalitu ovzduší v daném místě a čase. 

Měření probíhalo v blízkosti ohniště a simulovalo tak dýchací zónu „topiče“, avšak vzhledem k naměřeným hodnotám lze předpokládat, že i v širším okolí, kam se vznikající znečišťující látky postupně rozptylují, mohou být koncentrace velmi výrazně zvýšené. Zvláště pak v obdobích, které jsou stanoveny jako takzvané pálicí dny a je tak toto spalování prováděno masově,“ popisuje měření náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Výsledky bádaní nyní předali experti na krajský úřad, který si zakázku objednal. Průměrné hodnoty byly u některých látek až 350násobně vyšší během pálení, u maximálních hodnot byl rozdíl i více než stonásobný. V případě karcinogenního složky benzopyrenu naměřili výzkumníci průměrné hodnoty 28násobně vyšší, než je maximum za pětileté období z brněnských stanic imisního monitoringu.

„Výsledky měření ukázaly na extrémní nárůst koncentrací řady znečišťujících látek. Zjistili jsme hodnoty, které byly v některých případech i několikasetnásobně vyšší, než jsou běžně pozorované hodnoty na stanicích imisního monitoringu. I krátkodobé vystavení člověka takto vysokým koncentracím má nežádoucí vliv na jeho zdraví. Ještě vyšší koncentrace znečištění lze očekávat v případě, že není pálen dokonale suchý rostlinný materiál a vlastní pálení je prováděno nedokonale s nízkým přístupem vzduchu a při nízké spalovací teplotě,“ dodal Dubec.

Zákon o ochraně ovzduší ukládá, že spalovat v ohništích lze výhradně suché rostlinné materiály a současně umožňuje obecně závaznou vyhláškou stanovit omezení podmínky nebo úplný zákaz spalování odpadního rostlinného materiálu. Záležitost v plné kompetenci měst a obcí. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky JMK, Cendis, Ohniště, Pálení, vzduch, materiál, Centrum dopravního výzkumu, Lukáš Dubec, Lažánky, Brněnsko, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci zjistili, že pálení v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.