Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před sto lety je nosily liberecké herečky. Teď se unikátní šaty dočkaly zrestaurování

Splývavé šaty z červeného hedvábí překrytého průsvitným šedým mušelínem s korálkovou výšivkou a kimonové rukávy. Tak vypadají dámské večerní šaty z počátku minulého století. Tehdy je oblékaly herečky libereckého divadla, nyní jsou součástí sbírek Severočeského muzea.

Šaty ušité v letech 1910 až 1913 odpovídají stylu pozdní secese a vznikly v německém modním salonu Julie Kugelmann v Lipsku. Kostým se dostal do muzea spolu s několika opotřebovanými oděvy v polovině 20. století převodem z fondu místního divadla. „Pro jevištní účely už se šaty nehodily, přesto se jednalo o krásné historické exponáty,“ přiblížil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Nyní se skvostný kostým dočkal zrestaurování, které nebylo vůbec snadné. „Herečky je nosily na mnoho představení, takže časem se tkanina v oblasti ramen silně poškodila a originální hedvábná spodní sukně musela být nahrazena jinou tkaninou,“ popsal Mikulička. Velmi citlivou práci odvedla Lenka Dolanská, která šaty opatrně vyčistila a zafixovala poškozené tkaniny. 

Díky restaurování se podařilo zachránit jeden z mála oděvů z počátku minulého stoleté, které má liberecké muzeum ve své sbírce. „Restaurování oděvů není jenom ve znamení oprav švů a dalších laikovi zřejmých zásahů. Podle rozsahu znečištění a poškození se jedná doslova o alchymii a velmi jemnou práci, kde o úspěšnosti zásahu rozhoduje ve velké míře zkušenost restaurátora,“ okomentovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Nyní je kostým uložen ve speciální krabici v depozitáři textilu. Bez využití ale nezůstávají, aktuálně je zkoumá módy a technologie na univerzitě v Linci, kterou zajímají proměny siluet dámských šatů v průběhu historie módy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Šaty, muzeum, Liberec, oblečení, herec, Severočeské muzeum v Liberci, Lipsko, Květa Vinklátová, divadlo

Před sto lety je nosily liberecké herečky. Teď se unikátní šaty dočkaly zrestaurování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.