Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Včera řešili hasiči v kraji bezmála tři sta událostí v souvislosti se silným větrem, dnes panuje klidné počasí

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli ve čtvrtek v souvislosti se silným větrem a intenzivními dešti k 290 událostem. Většinou šlo o odklízení popadaných stromů, čerpání vody ze sklepů a zahrad, odstraňovali nebo upevňovali také uvolněné plechové střechy.

Nejvíce škody napáchal vítr na Semilsku

Nejvíc událostí bylo hlášeno na Semilsku, kde jich bylo více než sto. V noci se situace uklidnila a od půlnoci do dnešního rána odklízeli už jen pět popadaných stromů, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.

Ustaly i srážky, od čtvrtečního dopoledne se v kraji objevovaly už jen ojediněle, uklidnila se tak i situace na vodních tocích. Podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se řeky vrátily do normálu, bdělost platí už jen na Jizeře v Železném Brodě na Jablonecku, i tam je ale hladina jen pár centimetrů nad hranicí prvního povodňového stupně. Podle krajského povodňového portálu platí první stupeň ještě na Olešce v Semilech.

Od ranních hodin mají hasiči po celém kraji napilno. Následky silného větru v podobě popadaných stromů komplikují dopravu, některé domácnosti se ocitly bez elektřiny. Kvůli větru se také zastavily lanovky v některých skiareálech.

V Libereckém kraji je dnes ráno oblačno až polojasno, teploty se pohybují od minus jednoho do tří stupňů. Fouká jen mírný vítr. Podle meteorologů bude ale postupně oblačnosti přibývat a odpoledne se od jihozápadu začnou objevovat přeháňky, které budou v horách přecházet ve sněžení. Večer začne znovu zesilovat vítr, který může v nárazech přesáhnout 70 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, hasiči, voda, vítr, Liberecký, Liberecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, okres Semily, Hasičský záchranný sbor, Jizera, Železný Brod, okres Jablonec nad Nisou, vichřice, Oleška, Semily

Včera řešili hasiči v kraji bezmála tři sta událostí v souvislosti se silným větrem, dnes panuje klidné počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.