Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po stopách Jasněnky a létajícího ševce. Vydejte se na Frýdštejn a Kopaninu

Jednou z nejhezčích a také nejznámějších zřícenin Českého ráje je hrad Frýdštejn. Snad každý dnes již ví, že se zde v osmdesátých letech natáčela pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. I dnes stojí toto místo za návštěvu, zvlášť pokud ho spojíte s výletem na Kopaninu.

Ukrytá v okolních lesích, okem projíždějících řidičů a cyklistů nespatřena a trochu tajemná. Přesně taková je cihlová rozhledna Kopanina, která se tyčí nad obcí Frýdštejn a celým Maloskalskem. Pokud se sem chcete vydat i s rodinou, můžete zvolit dvanáct kilometrů dlouhý výlet, který nabídne krásné výhledy, a zavzpomínat na české pohádky. „Blížící se jaro vybízí k rodinným výletům. Vyrazit s dětmi často znamená připravit pro ně zajímavou motivaci. A právě místa, která jsou spojená s natáčením pohádek, takovou motivací mohou být,“ uvedla krajská náměstkyně Květa Vinklátová.

Pokud necháte auto doma a na výlet vyrazíte autobusem, můžete vystoupit jen pár kroků od Kopaniny. „Po zdolání 94 schodů do výšky 18 metrů se otevře jedinečný výhled na Český ráj i jeho dominanty, na Černostudniční a Ještědský hřeben nebo Krkonoše,“ popsal mluvčí kraje Jan Mikulička. Odsud pokračujte po modré kolem Mandlové hory až na Frýdštejn. 

Už z dálky ho poznáte podle typické válcové věže. ta měří 15 metrů a dá se na ni vystoupat. Právě na jejím vrcholu můžete zavzpomínat na čarodějnice, v jejichž sídlo se Frýdštejn při natáčení pohádky proměnil. „Cesta pokračuje po Zlaté stezce Českého ráje okolo kapličky Krista Trpitele na okraj Voděrad, kde modrou značku nahradí červená. Ta dovede do skalního města Drábovna s krásnými skalními vyhlídkami na údolí řeky Jizery, divokými roklinami a také zbytky skalního středověkého hrádku Drábovna, který dostal své jméno po loupežníkovi Drábovi,“ přiblížil Mikulička.

Odsud můžete pokračovat přes Borek, Bukovinu a Dolánky do Turnova nebo se kousek vrátit a sestoupit na Malou Skálu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Frýdštejn, výlet, turistika, pohádka, Český ráj, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, hrad, zřícenina, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po stopách Jasněnky a létajícího ševce. Vydejte se na Frýdštejn a Kopaninu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.