Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pomoc Ukrajině. Lidé nabízí byty i chaty, kraj pošle peníze i telefony

Vpád Ruska na území Ukrajiny přináší velkou solidaritu s Ukrajinci. Město Liberec začalo koordinovat nabídky možného ubytování pro uprchlíky, Liberecký kraj zase pošle pětadvacet milionů a satelitní telefony partnerské Vinnycké oblasti.

Liberec ve čtvrtek vyzval, aby se mu hlásili lidé s nabídkami ubytování pro občany Ukrajiny, kteří prchají před válkou. Během prvních hodin se ozvalo několik lidí, kteří nabízí prostory pro ubytování. „Do dnešního dne máme nabídku od pěti soukromníků. Celkem se jedná o tři byty, dva rekreační objekty (chaty) a pokoj pro hosty v rodinném domě. Odhadovaná kapacita je celkem pro 30 osob,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Podle ní jde o nabídky z celého Libereckého kraje. „Konkrétně z Liberce je jen zatím jen jedna nabídka,“ dodala.

Nestíháme šít. Liberecká Libea vyrábí vlajky, zájem o ukrajinské je obrovský

Liberecká společnost Libea v posledních dnech nestačí uspokojit poptávku po ukrajinských vlajkách. Od pondělí se tamní pracovníci nezastavili, ve dne v noci tisknou a šijí ukrajinské vlajky a stále přicházejí další objednávky. Ty, které dorazily...

Lidé mohou své nabídky posílat i dál. „Pokud vlastníte ubytovací zařízení, tedy hotel, penzion nebo byt a jste ochotni zapojit se do této pomoci, obraťte se prosím s případnou nabídkou na koordinátora z humanitního oddělení libereckého magistrátu,“ vysvětlila mluvčí.

Lidé se mohou ozvat na e-mail: jirotka.lukas@magistrat.liberec.cz nebo telefon: 485 244 965.

Podporu Ukrajině vyjadřuje i Liberecký kraj, který partnerské Vinnycké oblasti pošle pětadvacet milionů korun a také dvacet satelitních telefonů. „Nechceme ale zůstat pouze u slov, chceme také nabídnout konkrétní pomoc. Navrhl jsem proto poskytnutí finančního daru našim ukrajinským přátelům z partnerského regionu, a také poskytnutí věcného daru, konkrétně dvaceti satelitních telefonů,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Také kraj hledá ubytovací kapacity pro případné uprchlíky, hejtman už vyzval všech 215 krajských starostů o jejich vyhledání.

Liberecký kraj má s Vinnyckou oblastí na Ukrajině uzavřenu dohodu o partnerství od roku 2016. „Chci touto cestou vyzvat i ostatní obyvatele naší země, aby podpořili Ukrajinu a zejména její obyvatele, kteří se nachází v nelehké situaci. Mohou i finančně, prostřednictvím různých charitativní organizací,“ dodal hejtman.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, pomoc, Liberec, Liberecký kraj, satelitní telefon, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc Ukrajině. Lidé nabízí byty i chaty, kraj pošle peníze i telefony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.