Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nabídla rekreační zařízení uprchlíkům. Na Mácháč a do Kytlice míří pět set Ukrajinců

„Nejen vlajka v profilovce a placka na klopě,“ říká Jana Kalousová, která provozuje rekreační zařízení u Máchova jezera a v Kytlici. A tak se rozhodla pomoc konkrétně a ubytovací kapacity, celkem pět set lůžek, nabídla uprchlíkům. Ti by měli zamířit z Ukrajiny do Libereckého kraje, situace na hranicíh je ale velmi nepřehledná.

Kalousová nabídla kapacity Poslova mlýna v Doksech a penzionu U Skály v Kytlici. Celkem pět set míst. Kapacita pro uprchlíky se rychle naplnila. „Díky perfektní spolupráci s Ukrajinskou ambasádou, Správě uprchlických zařízení a majiteli soukromé autobusové dopravy, který si nepřeje být jmenován,“ řekla.

Podle ní dopravce vyslal několik svých autobusů na různé hraniční přechody v různých zemích. „Veliký obdiv,“ dodala Kalousová. První z autobusů se měl vracet už v neděli ráno, stále by ale měl být na hranicích. „Zatím snad odtamtud ještě ani nevyjeli," doplnila.

V Doksech je připraveno 450 míst a v Kytlici 56. „Kontaktovala jsem ministerstvo vnitra s tím, že v Doksech mohu poskytnout ubytování do 30. března. V Kytlici budou moct zřejmě zůstat do 20. dubna. Volala jsem hostům, protože máme sezonu i v březnu, jestli by jim nevadilo si termíny posunout a všichni byli velmi ochotní," řekla Kalousová. Do Česka míří ženy s dětmi. „Muži zůstali v rámci mobilizace na Ukrajině."

Lidé, kteří chtějí nabídnout ubytovací kapacity, se mohou ozývat také na libereckou radnici, která nabídky koordinuje. „Pokud vlastníte ubytovací zařízení, tedy hotel, penzion nebo byt a jste ochotni zapojit se do této pomoci, obraťte se prosím s případnou nabídkou na koordinátora z humanitního oddělení libereckého magistrátu,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Lidé se mohou ozvat na e-mail: jirotka.lukas@magistrat.liberec.cz nebo telefon: 485 244 965.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky Ukrajina, Rusko, konflikt, pomoc, uprchlíci, uprchlík, Kytlice, Liberecký kraj, Doksy, Máchovo jezero, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabídla rekreační zařízení uprchlíkům. Na Mácháč a do Kytlice míří pět set Ukrajinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.