Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rusové nás osvobodili, neměli bychom je kritizovat, píše česká dezinformační scéna

Neměli bychom zapomínat, kdo nás ve druhé světové válce osvobodil, neměli bychom Rusko kritizovat – to je jen jedna z myšlenek, které se šíří českou dezinformační scénou. Objevují se ale i spekulace, že ve skutečnosti žádná válka není a jde jen o blamáž médií. Za schvalování útoků na Ukrajinu policie řeší například příspěvky Zdeňka Ondráčka, bývalého poslance a lídra královéhradecké kandidátky KSČM.

Ruská státní média v posledních dnech intenzivně informují o údajné agresi Kyjeva. Rusko však důvod k vyhlášení války ani nepotřebovalo. Samo si jej totiž díky dezinformacím vytvořilo. Také na českých dezinformačních webech a skupinách na sociálních sítích se čím dál více objevují informace o údajné genocidě na ruském obyvatelstvu, ke které mělo docházet na východě Ukrajiny.

Že budou dezinformační útoky ze strany Ruska sílit, upozornila hned v začátku invaze na Ukrajinu Policie České republiky. „Očekáváme zvýšený výskyt hoaxů a zmanipulovaných informací přejímaných ze zahraničních serverů. Buďte obezřetní při šíření zpráv popisujících ukrajinskou realitu,“ uvedla policie na svém twitterovém účtu.

Podobně apeluje i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN): „Chtěl bych vás všechny poprosit, neutopme se v moři lží a dezinformací. I my jsme ve válce, i my jsme pod útokem ze stejného místa, odkud pochází ty reálné výstřely na Ukrajině. Ukrajina není agresor a Rusko není osvoboditel. Ověřujte, prosím, informace.“

Kromě propagandy, která zdůvodňuje vpád Ruska na Ukrajinu, se však v první den útoku objevovaly i polemiky, že vlastně žádná válka není a jde pouze o blamáž médií. „Na patnácti kamerách z Kyjeva je normální denní pohyb a není vidět ani slyšet jediný útok, tak nevím, co si o tom vlastně myslet. Vy víte, odkud kam ty kolony vedou? Kyjev je hodně velké město a kdyby byly záběry do Prahy po ránu, asi by byly také kolony. Rozhodně je tohle všechno špatně, ale dělat závěry je asi více než předčasné,“ píše například na sociálních sítích uživatelka Jana Mikulášová. „Opravdu se to tam dějě, máme v Charkově známé,“ odpovídá Simona Kotýrová. „Tak to dokažte, ať vám ti známí pošlou fotky, jak to tam vypadá,“ reaguje Bětka Korpasová.

Podle Centra proti terorismu a hybridních hrozeb MV ČR je možné v současné době sledovat tři hlavní prokremelská propagandistická tvrzení, která česká „alternativní“ média šíří:

  1. Na Ukrajině probíhá genocida, mírové síly Ruské federace tomu mají zamezit.
  2. Mírové síly Ruské federace mají denacifikovat Ukrajinu.
  3. Současná situace je vinou NATO, Západu a Ukrajiny – oni eskalovali celou situaci.

V souvislosti s Českem fake news upozorňují na to, že by vláda neměla posílat na Ukrajinu žádné zbraně, protože nevíme, na co budou použity. Objevují se také tvrzení, že bychom neměli zapomínat, že nás Rusko osvobodilo, a proto bychom ho neměli kritizovat. Na sociálních sítích lze sledovat také řady příspěvků, ve kterých pisatelé žádají prezidenta Putina, aby vojsko dorazilo až k nám a zbavilo nás našich fašistů.

Objevují se ale i fake news, které propojují narativy ruské invaze a covidu - podle těchto zpráv prý není náhodou, že Rusko podporují hlavně neočkovaní lidé. Cílem vakcíny proti koronaviru bylo totiž ve skutečnosti lid učinit "slepým", zbavit je možnosti svobodně myslet a tudíž nyní hromadně stojí na straně Ukrajiny. 

Za podporu ruských útoků až tři roky vězení

V souvislosti s šířícími se falešnými zprávami uvedl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení. 

„Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl Stříž.

„Evidujeme desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích schvalující ruskou invazi a aktivity ruské armády,“ napsala Policie ČR na svém twitterovém účtu.

Stíhání za schvalování útoků na Ukrajinu a obdiv k Putinovi již čelí například lídr kandidátky KSČM v Královéhradeckém kraji z nedávných sněmovních voleb Zdeněk Ondráček. Trestní oznámení na něj podal mimo jiné i hradecký poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09).

Aeronet už nenajdete

V souvislosti s bojem proti šíření dezinformací internetové sdružení CZ.NIC o víkendu zablokovalo osm dezinformačních webů. Učinilo tak po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády. Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Evropská unie zase rozhodla o zákazu ruské státní televize Russia Today a webu Sputnik, který má mnoho jazykových mutací včetně češtiny.

Videa jako důkaz genocidy, nebo jako důkaz manipulace?

V ruských médiích a na sociálních sítích se přesto masivně šíří videa, která mají genocidu Rusů dokázat a invazi na Ukrajinu tak ospravedlnit. Díky všímavosti uživatelů sociálních sítích se však ukazuje, že jde o propagandistické záběry, které byly vytvořeny uměle.

Například podle zprávy Doněcké tiskové agentury měly ukrajinské jednotky odpálit dvě bomby na dálnici z Ruskem okupovaného Doněcku do rovněž okupovaného města Horlivka. Cílem útoku měl údajně být nejmenovaný vojenský velitel, místo něj však ukrajinská armáda vyhodila do vzduchu civilní auto se třemi civilisty. Tvrzení podporují videoreportáže údajně přímo z místa, vytvořené proruskými médii.

Jak ale informuje server Hlídací pes, lidé na sociálních sítích si všimli řady nedostatků, které záběry obsahují, a podrobně je rozebrali. Jde například o to, že zničené auto nemá poznávací značku, stejně jako okolo něj či uvnitř nejsou zbytky rozbitých skel. To naznačuje, že auto pravděpodobně pochází z vrakoviště a na místo bylo dovezeno a úmyslně zapáleno.

Uvnitř vozů jsou ale vidět také ohořelé kostry lidských těl. Na jedné z nich lze vidět zřetelný a čistý řez lebkou, který naznačuje, že tělo bylo na místo dovezeno z patologie.

Rusko čerpá inspiraci z nacistické propagandy

Miloš Gregor, politolog na Masarykově univerzitě, který se specializuje na problematiku fake news, poukazuje na to, že se komunikace Kremlu postupně proměňuje. „A to od popírání až zesměšňování informací o jejich záměru Ukrajinu napadnout, přes snahu přesvědčit zejména Rusy, že Ukrajina na Rusko provádí útoky až po hrozbu, že pokud se západní mocnosti, jakkoliv rozhodnou Ukrajině pomoci, stihne je krutý trest,“ říká Gregor, podle kterého je v těchto dnech a týdnech namístě hovořit v souvislosti s Ruskem spíše o propagandě než o dezinformacích.

„Ve většině případů se nejedná o nikterak sofistikovanou a moderní propagandu, naopak Kreml docela zjevně čerpal inspiraci v nacistické a sovětské propagandě z období druhé světové války. To, že se často jedná o vyloženě primitivní propagandu a dezinformace, které jsou v řádu hodin vyvráceny nezávislými pozorovateli nebo médii, Rusku nevadí. Z velké části se jimi totiž nesnaží přesvědčit západní země, ale získat si podporu mezi domácím publikem, mezi Rusy. A k těm se informace o vylhaných a zfalšovaných informacích a „důkazech“ přes tvrdou cenzuru tamních médií nedostanou,“ dodává politolog.

To potvrzuje i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. „Ruský cenzurní úřad upozorňuje, že internetová média v Rusku mají při reportování o ruské invazi na Ukrajinu používat informace a údaje získané pouze z oficiálních ruských zdrojů, jinak budou „okamžitě zablokovány“,“ informuje úřad.

Také Jan Cemper uvádí, že slova obviňující Ukrajinu z genocidy rusky mluvícího obyvatelstva neznějí z Ruska ani poprvé a asi ani naposledy. „Jde o taktiku, kterou Rusko využívá už od pádu Sovětského svazu. Vysocí ruští představitelé i státní média Putinova slova od té doby neustále opakují,“ píše šéfredaktor projektu Manipulátoři.cz.

„Všichni lžou“

Odborníci na komunikaci a fakenews upozorňují, že cílem dezinformační smršti, která nás v dalších dnech čeká, není primárně člověka přesvědčit o opaku, ale zahltit náš mozek různorodými informacemi. To nás pak může přivézt k myšlenkám, že nelze věřit nikomu a ničemu – a tedy kdo ví, jak to vlastně je.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Společně Brno, Facebook, Twitter

Štítky válka, Rusko, Ukrajina, dezinformace, propaganda, manipulace, lži, internet, sociální sítě, invaze, sociální síť, druhá světová válka, policie, Zdeněk Ondráček, KSČM, ruská invaze na Ukrajinu, Vladimir Vladimirovič Putin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusové nás osvobodili, neměli bychom je kritizovat, píše česká dezinformační scéna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.