Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Skaut a autor legendárních knih. Medaili města Liberec obdržel Miloš Zapletal

Je autorem legendárních knih pro mládež, je také považován za nástupce Jaroslava Foglara. Miloš Zapletal v lednu oslavil už dvaadevadesáté narozeniny, nyní obdržel Medaili města Liberce. Ze zdravotních důvodů bylo předávání netradiční, místo obřadní síně liberecké radnice proběhlo u Miloše Zapletala doma.

Jeho encyklopedie her měl dříve doma snad každý kluk. Je autorem celkem třiapadesáti knih, vášnivý skaut s přezdívkou Zet je autorem mnoha dobrodružných románů pro mládež a především rozsáhlé, světově unikátní Velké encyklopedie her, která byla přeložena do několika jazyků, včetně japonštiny a estonštiny.

Medaili města Liberec Zapletal obdržel za přínos v oblasti čtenářství, výchovy mládeže, demokracie a lidských práv.

Miloš Zapletal se narodil 13. ledna 1930 v Prostějově. Na Univerzitě Karlově vystudoval tělesnou výchovu a jeden čas učil tělocvik na pražské AMU, kde byli jeho žáky i Miloš Forman či Hynek Bočan. Později mu však učarovaly Jizerské hory a v 60. letech se usadil v Liberci, kde také v roce 1963 založil a vedl skautský oddíl.


Encyklopedie her jsou i v knihovně samotného Miloše Zapletala

Celoživotním tématem byly pro Miloše Zapletala hry, proto také jeho dílu dominují jedinečné encyklopedické sbírky her, které ve světě nemají konkurenci a dodnes je nikdo nepředčil. Jako první vyšly Hry v přírodě (1958), kterou stejně jako Hry v klubovně (1986) zná snad každý skaut a dodnes se k nim nejen vedoucí skautských oddílů a táborů rádi vracejí. V 70. letech pak začal publikovat také dobrodružnou beletrii pro mládež, která se vždy zakládala na reálných příbězích, ať už šlo o jeho vlastní zážitky nebo události, o kterých četl ve skautských kronikách.

Osobnosti o Miloši Zapletalovi a jeho díle

Miloslav Nevrlý, spisovatel, přírodovědec a Zapletalův kolega-skaut vzpomíná na jeho neskutečnou energii v knize ZET – Pět životů: „Byl čilý jako mník. Všechno uměl, kluci ho zbožňovali. Jeho energie, pracovitost a tělesná i duševní čilost byly pro mne téměř pokořující: na táborech, kde nestačilo postavit jeden můstek přes potok (já bych se klidně desetkrát denně brodil), ale stavěli jsme hned dva; v Liberci, kdy mne celá desetiletí marně přemlouval k větší píli při psaní povídek, textů, knížek. Sám se svými radami řídil. Proto mohl během let napsat tolik knih. Kromě řady jedinečných chlapeckých románů a knih o pobývání v přírodě i svoje veleznámá díla o hrách, pro něž sbíral materiál v knihovnách celé Evropy a ve kterých nemá konkurenci. Krátce a jasně: nebýt Miloše, nevznikly by bezpochyby moje Karpatské hry, Nejkrásnější sbírka, Chvály Zadní země ani Větrné toulání.“ 

„Knihy Miloše Zapletala pro děti a mládež patří k tomu nejlepšímu v tomto žánru. A to nejen pro českou, ale i evropskou literaturu. Neváhám ho přirovnat k Jaroslavu Foglarovi či Arthuru Ransomemu, jeho hrdinové jsou pro mě stejně zajímaví jako postavy z Harryho Pottera, navíc zajímavější tím, že svá dobrodružství zažívají v reálném světě, byť předinternetovém a předmobilovém,” říká liberecký knihkupec Martin Fryč z Knihkupectví a antikvariátu Fryč. „Jeho dobrodružné příběhy Sedmička, Ostrov přátelství, Soví jeskyně, Stezka odvahy, Cvoci, Severka či Lovec hvězd, po kterých se v našem antikvariátu vždy jen zapráší, bych přál prožít či alespoň přečíst všem klukům a holkám. A přál bych si, aby je znali všichni učitelé literatury na základních školách a uměli je dětem doporučit.“

„Miloš Zapletal je především ohromně činorodým člověkem širokého záběru, jedním z těch, o nichž se říká, že než lidmi jsou spíše jakýmisi institucemi. Člověk-instituce. Třebaže je bytostně spojen se skautským hnutím, zasáhl i mnoho dalších kruhů. Mnoho z nás si nedovede vůbec představit, že bychom prošli dětstvím bez jeho Encyklopedie her a dalších knih,“ říká profesor Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

„Myslím, že nenadsazuji, když Miloše Zapletala považuji za důstojného pokračovatele Foglarova díla, samozřejmě kromě i kvalit ještě dalších a v některých ohledech i přesahujících původní tvorbu Jaroslava Foglara,“ uvádí profesor Bohumil Nuska z katedry filozofie Technické univerzity v Liberci ve sborníku Jak jsme potkali Miloše Zapletala-Zeta. 

„‚Být na cestě‘ u Zapletala znamená spojit vjedno typ poutníka s vizí cíle, a pocestného, který jako cíl vidí cestu samu a neváhá kdykoliv zastavit, aby se podivoval všemu, co potkává. Jen tak se potom může dobírat odpovědi na otázky proč jsem tady a co můžu předat dál,“ říká o Zapletalovi doktorka Věra Brožová z katedry české literatury Univerzity Karlovy v knize ZET – Pět životů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Miloš Zapletal, medaile, medaile města Liberec, Liberec, skaut, velká encyklopedie her, kniha, Jaroslav Foglar, encyklopedie, literatura, Univerzita Karlova, obřadní síň, Miloš Forman, Hynek Bočan, Miloslav Nevrlý, Jiří Trávníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skaut a autor legendárních knih. Medaili města Liberec obdržel Miloš Zapletal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.