Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Veterináři bez hranic pomáhají zvířecím uprchlíkům, připojuje se i liberecká zoo

Organizace Veterináři bez hranic ČR v rámci nového projektu „Prcháme spolu“ nabízí pomoc občanům Ukrajiny, kteří přichází v důsledku válečného konfliktu do České republiky a potřebují zajistit náležitou veterinární péči pro své psy a kočky. K iniciativě se přidala i Zoo Liberec.

Veterináři bez hranic pomáhají už více než 10 let. Organizace realizuje veterinární projekty v místech a situacích, kam veterinární péče jinak nedosahuje a poskytuje veterinární péči zvířatům v tíživých situacích.

„Utíkat před válkou je hrozné a fakt, že řada prchajících s sebou bere psy a kočky, je obdivuhodný, stejně tak pochopitelný,” řekl ředitel Veterinářů bez hranic ČR David Modrý. „Při příchodu do České republiky se zvířetem tito lidé musí řešit nejen svoje bezprostřední existenční problémy, čeká je i řada úskalí souvisejících s faktem, že cestují do EU se zvířetem,” uvedl. 

Pomáhají i praktičtí veterináři

Státní veterinární správa sice zmírnila podmínky pro vstup mazlíčků z Ukrajiny do ČR, zvířata ale stejně musí po příjezdu navštívit veterináře a musí být případně provedena jejich vakcinace a označení mikročipem, což nově zdarma mimo jiné zajišťuje právě organizace Veterináři bez hranic.

Praktičtí veterináři na klinikách též obětavě a nezištně pomáhají majitelům zvířat, kteří s nimi prchli z Ukrajiny. Zatímco zajišťují vstupní vyšetření, čipování a vystavení dokladů, Veterináři bez hranic mohou zajistit finanční pomoc při náročnějších ošetřeních nebo také krmivo. V případě potřeby stačí organizaci kontaktovat.

„Zoo Liberec se k této iniciativě aktivně připojuje, protože sama provozuje Záchranou stanici a útulek pro zvířata v nouzi a osud válečných uprchlíků a jejich čtyřnohých společníků ji není lhostejný,“ uvedla tisková mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Spolu s dalšími zoologickými zahradami v České republice a na Slovensku se liberecká zoo zároveň připojila do sbírky zřízené Zoo Praha na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám, které dříve nebo později budou potřebovat finanční podporu. Občané Ukrajiny, kteří se prokáží ukrajinským pasem, mají dočasně vstup do zoo zdarma.

„Největší problém je informace o pomoci dostat k vlastním uprchlíkům cestujícím se zvířaty, v tomto směru uvítáme jakoukoli pomoc,“ dodal Modrý.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Veterináři bez hranic ČR

Štítky veterináři, pomoc, zvířata, zoo, Liberec, Ukrajina, uprchlíci, Česko, uprchlík, Zoologická zahrada Liberec, veterinární lékař, Evropská unie, Státní veterinární správa České republiky, ZOO Praha, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři bez hranic pomáhají zvířecím uprchlíkům, připojuje se i liberecká zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.