Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Liberec nabídne developerům pozemky, část bytů mu zůstane. Stavět může město samo, namítá opozice

Liberecká radnice přichází s novým pohledem na možnosti zástavby městských pozemků. Jeden takový má v Tálínské ulici v Hanychově. Ten se chystá nabídnout developerům na zastavění. A přínos pro Liberec? Městu má několik bytů zůstat, developer také postaví přístupovou komunikaci a zkapacitní i ty současné. Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec/Zelení) ale jde o promarněnou příležitost.

Nový přístup by se měl týkat pozemků v Liberci, město si ho chce vyzkoušet v Tálínské ulici. „Stručně, jde o to, že zastavitelné pozemky tam, kde to je možné, zkusíme přetavit v nové byty, které budou nadále městské,“ vysvětlil náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc (Starostové pro LK).

V Tálínské by podle něj mohlo vyrůst až devadesát bytů. Několik z nich by pak zůstalo městu. Město navíc mimo bytů následně dostane i vyrovnávací platbu vyplývající ze Zásad pro investory. „To znamená, že město dostane zpátky plnění podle hrubé podlahové plochy. A ještě, v rámci plánovací smlouvy, nabyde také zkapacitněné komunikace, včetně těch, které dnes městu nepatří, ale jsou už vybudované,“ dodal Šolc.

Podle Šolce by tak mohlo v Tálínské ulici bydlet až tři sta lidí v devadesáti bytech. Sám ale přiznává, že z městských pozemků by město mělo pro své potřeby bytů jen několik. Navíc hotovo by mohlo být až za nějakých pět až šest let.

Z tohoto přístupu není úplně nadšený opoziční zastupitel Jindřich Felcman. „Nerozumím tomu, proč by tyto byty nemělo město postavit samo, samozřejmě s využitím odborných projektových a stavebních firem, následně jich část prodat a část si nechat do svého fondu. Místo toho tu máme prý skvělou spolupráci s developerem, ze které bude mít město dle slov náměstka Šolce "několik bytů" a trochu peněz na veřejnou infrastrukturu,“ říká Felcman.

Podle něj tak jde o promarněnou příležitost, jak využít těch pár posledních pozemků, které město vlastní. „Na městských pozemcích je možné stavět byty cenově mnohem dostupnější, protože město nemusí vynakládat peníze na výkup předražených pozemků od soukromníků,“ vysvětlil.

Město by tak podle Felcmana mohlo na vlastní výstavbě jak vydělat, tak vytvořit tlak na ceny bytů na celém území města. „To se děje na západ od našich hranic zcela běžně, jen zde je pořád nesmyslně prosazován model, že vydělávat mohou jen soukromé firmy,“ uzavřel zastupitel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberec, tálínská, developer, byty, výstavba, radnice, zelení, pozemek, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mára Hevy

Jojo, pane Šolc, ta nepoučitelnost je nekonečná! Jen to všechno nacpěte developerům, (za jakou protislužbičku asi?) jako by to bylo už v minulosti výhodné a hlavně pro město! Oni městu za to něco ucmrndnou... :-(

Pondělí, 14. března 2022, 21:08Odpovědět

Liberec nabídne developerům pozemky, část bytů mu zůstane. Stavět může město samo, namítá opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.