Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mapování ubytovacích zařízení pokračuje, KACPU už odbavilo přes pět tisíc uprchlíků

V pondělí se opět konalo jednání libereckého krizového štábu v souvislosti s děním na Ukrajině a momentální uprchlickou krizí. Projednávaly se především možnosti ubytování ukrajinských uprchlíků v Libereckém kraji.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Liberci prošlo přes 5 200 osob, z toho 1 079 osobám centrum zajistilo ubytování. „Ostatní osoby měly ubytování zajištěné vlastními silami,“ řekl ředitel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec. „Chci poděkovat všem, kterým se podařilo v uplynulých dvou týdnech rozpohybovat KACPU. Myslím, že funguje v docela standardních podmínkách, netvoří se fronty, myslím že i počty ubytovaných ‒ tak jak ukazují statistiky ‒ postupně rostou a z toho vyplývají úkoly na další týdny, a to je připravit ubytování pro další stovky, spíš tisíce lidí, kteří to ubytování budou potřebovat,“ uvedl.

Centrum funguje také díky mnohým dobrovolníkům, kteří se do pomoci zapojují. „Musíme ale ten systém připravit na nějaké dlouhodobé fungování,“ zdůraznil hejtman Martin Půta.

Přesto, že od pondělí platí v České republice povinnost nosit ochranu dýchacích cest pouze ve veřejné dopravě a v prostorách zdravotnických zařízení, v KACPU je povinné nosit roušky či respirátory jak pro zaměstnance, tak pro příchozí osoby. Na místě jsou roušky a respirátory k dispozici.

Mapují se prostory pro ubytování uprchlíků

S vládou bude kraj diskutovat i finanční podporu pro vlastníky ubytovacích zařízení, které mohou být v současné době přeměněny na ubytovny pro uprchlíky. Finanční částka by podle hejtmana měla být dostatečně motivující, aby stávající ubytovací kapacity posloužily k řešení uprchlické krize.

„Ve středu bude vláda projednávat podrobné podmínky, za kterých bude ubytování poskytováno, za kterých bude v některých případech poskytováno i stravování ‒ já považuji za důležité to, aby vláda co nejvíce motivovala lidi, kteří se ubytováním neživí, nevlastní žádné ubytovací zařízení, ale jsou ochotni poskytnout třeba některou ze svých nemovitostí pro lidi, kteří to ubytování potřebují,“ uvedl Půta.

Nejprve by měla být obsazena státní zařízení

Podle hejtmana by mělo nejprve dojít k obsazení první vlny kapacit, tedy zařízení státních. „Pokud stát chce po všech ostatních složkách státu a také po veřejnosti, aby ubytovávali uprchlíky z Ukrajiny, musí nejdříve využít svoje vlastní kapacity, které patří nějakým státním organizacím,“ řekl.

Od pátku tak kraj oslovuje jednotlivá ministerstva a státní instituce. „Chci poprosit všechny, kteří vědí o nějakých kapacitách, jako třeba ubytovny, penziony nebo další zařízení, která využívají třeba státní podniky nebo jednotlivá ministerstva, aby nás o nich informovali,“ požádal Půta.

Jde především o zařízení, která po konci zimní sezony pravděpodobně nebudou vytížená a pro ubytování uprchlíků by měla posloužit jako první. Podle slov hejtmana s sebou další kapacity totiž přinesou finanční nároky či omezení dalších osob. V této souvislosti lze zmínit například ubytování uprchlíků na harcovských kolejích Technické univerzity v Liberci.

„Chci moc poděkovat panu rektorovi Brzezinovi a dalším lidem z Technické univerzity za tento vstřícný krok. Rádi bychom kapacitu asi 400 lůžek měli od příštího týdne, bude to samozřejmě pro některé studenty znamenat třeba to, že nebudou mít jednolůžkové pokoje, ale za tuto vstřícnost univerzitě děkuji,“ vyjádřil svou vděčnost hejtman.

Ubytování v tělocvičnách? To by mělo přijít naposled, míní hejtman

Podobně bude Liberecký kraj postupovat v případě středoškolských internátů a dalších zařízení, které provozuje. Teprve poté by mohlo dojít k využití jakéhosi realokačního modelu na území kraje v případě, že nebude možné se o zbytek osob postarat a ubytovat je ve zmíněných kapacitách.

Ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností pak bude kraj rozdělovat ubytovací kapacity a žádat je o pomoc. „Teprve potom by podle mého názoru měly přijít na řadu tělocvičny a další hromadná ubytovací zařízení, která se běžně nepoužívají,“ řekl Půta.

Domov mládeže Zeyerova

Pracovní skupina ubytování mapuje a také připravuje jednotlivá zařízení, která jsou rozdělena z hlediska ubytovacích možností na krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá. „Každý objekt je v jiné fázi možnosti využití, chybí většinou sociální zařízení, sprchy apod.,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana řízení rezortu ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

V současné době je v plánu připravit k ubytování bývalý Domov mládeže Zeyerova, kde by mohlo vzniknout 205 lůžek. Objekt však vyžaduje drobné stavební úpravy a také vybavení. V souvislosti s tím bude v tomto týdnu zahájena sbírka nábytku na dovybavení prázdného objektu.

„Budeme rádi i za nějaké ruce, které by případně pomáhaly vymalovat, vytřít, uklidit ‒ samozřejmě, že se obrátíme i na místní ukrajinskou komunitu, se kterou od začátku spolupracujeme a která ty lidi poskytuje. Čím více lidí bude, tím dříve budeme moct objekt schopni zprovoznit,“ řekl hejtman. Během týdne budou dostupné informace, kam se mají dobrovolníci hlásit

V budově Skloexportu by mohly vzniknout stovky míst

Posloužit by mohla také budova Skloexportu v Liberci, o jejímž vypůjčení kraj v současnosti jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Výhodou je její poloha v centru města. Odhadem by se tam mohlo vytvořit ubytování pro zhruba 350 osob.

Některá zařízení v kraji jsou již obsazená. „Když zapojíme všechna místa, všechny ty budovy, které máme, tak je to nějakých zhruba 600 míst. Pokud do toho zapojíme v další fázi další objekty, které ale nejsou ve vlastnictví kraje, tak mohou vzniknout další stovky míst,“ informoval Miklík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, KACPU, uprchlíci, Ukrajina, ubytování, uprchlík, ubytovací zařízení, Martin Půta, Liberec, vláda, Zbyněk Miklík, Technická univerzita v Liberci, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mapování ubytovacích zařízení pokračuje, KACPU už odbavilo přes pět tisíc uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.