Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Úřad práce v Liberci má kolem 150 žádostí od ukrajinských uprchlíků. Zájem o práci je velký

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mají v Libereckém kraji velký zájem najít uplatnění. Úřad práce už přijal kolem 150 žádostí o povolení k zaměstnání. Žádosti vyřizují úředníci obratem a někteří z těchto lidí už do práce i nastoupili. 

Uprchlíci by měli mít v budoucnu volný přístup na trh práce bez nutnosti žádat o pracovní povolení. Počítá s tím zákon, takzvaný lex Ukrajina, který už ve stavu legislativní nouze schválila Poslanecká sněmovna, posoudit ho ještě musí Senát.

Zaměstnavatelé v Libereckém kraji mají s Ukrajinci velké zkušenosti a mají o ně zájem. Po Polácích, kteří ale většinou do práce dojíždějí z Polska, jsou nejpočetnější skupinou cizinců. K 31. lednu 2022 mělo podle informací ministerstva vnitra (MV) v kraji trvalý či přechodný pobyt 8 313 Ukrajinců, zhruba 60 procent z nich na Liberecku. Únorová čísla zatím k dispozici nejsou. Od otevření asistenčního uprchlického centra se v kraji přihlásilo přes 5 500 Ukrajinců.

Pracovníci úřadu práce spolupracují s libereckým KACPU

„Naše pobočka úřadu práce spolupracuje v rámci krajského asistenčního centra od samého počátku, tedy od 1. března. Primárně informujeme ukrajinské občany o možnosti první finanční podpory a také nabízíme stovky volných pracovních míst a to včetně kontaktů na firmy," řekla ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

Při registraci v krajském asistenčním centru dostávají uprchlíci od pracovnic úřadu práce balíček informací v ukrajinštině. Mají v něm také formuláře, nabídky práce a mapky, aby úřady práce, které v kraji působí na 17 místech, našli.

Většinou se jedná o maminky s dětmi

Uprchlíci mají podle Sadílkové velký zájem pracovat, většinou jsou to ale matky s malými dětmi, pro které je v tuto chvíli nejdůležitější zajistit ubytování a stravování a následně řešit školní docházku dětí. „Nabídky práce dostávají, právě na ně pamatujeme s takzvanými sdílenými místy, laicky řečeno zkrácenými úvazky," dodala. Takových míst ale zaměstnavatelé v Česku mnoho nenabízejí, i na to jsou ale podle Sadílkové připraveni. „Úřad práce pomáhá k vytvoření těchto typů pracovních úvazků projektem Flexi, kdy částečně sanujeme příspěvkem platy těchto zaměstnanců," dodala.

Největší zájem o zaměstnání uprchlíků mají firmy v krajském městě. „A to napříč obory i napříč velikostí firem a nás velmi těší, že nás zaměstnavatelé kontaktují napřímo a nikoli přes agentury práce," řekla Sadílková. Uprchlíci zatím nacházejí uplatnění hlavně jako pomocné síly ve službách, zemědělství, v sociálních a zdravotních zařízeních a ve školách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ukrajina, uprchlíci, zaměstnanost, správa, boje, Liberecký kraj, úřad práce, Úřad práce České republiky, uprchlík, Liberec, Kateřina Sadílková, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad práce v Liberci má kolem 150 žádostí od ukrajinských uprchlíků. Zájem o práci je velký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.