Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kvůli změně dodavatele zaplatí letos Liberecký kraj za energie o třetinu víc

Kvůli vynucené změně dodavatele zaplatí letos Liberecký kraj a jeho příspěvkové organizace za energie o 48 milionů korun víc než původně počítal. Náklady tak vzrostou zhruba o 37 procent. Kraj na letošní rok dodávky nakoupil na burze, jedním z dodavatelů měla být firma Lumius, která ale 11. ledna oznámila ukončení dodávek plynu a elektřiny. Libereckému kraji ani dodávat nezačala, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Na zaplacení zvýšených nákladů za energie musel kraj využít peníze v rezervě a ještě přidal z přebytku loňského hospodaření. „Protože peníze v rezervě na to už nestačily, pokladní správa byla vyčerpána i vzhledem k pomoci pro Ukrajinu," doplnil Miklík.

Liberecký kraj se tak zařadil k tisícům odběratelů, kteří se koncem loňského a počátkem letošního roku dostali do problémů se zajištěním dodávek plynu a elektřiny. Problémy začaly loni 13. října, když skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny a plynu zhruba pro 900 tisíc klientů. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy, mezi nimi i Lumius.

V lednu se tak Liberecký kraj dostal do režimu dodavatele poslední instance (DPI), kde se podle Miklíka cena za kilowatthodinu zvýšila z původně nakoupených 1,3 Kč bezmála na 12 korun, což je více než devítinásobek. Kraj se opakovaně pokoušel nakoupit na Českomoravské komoditní burze Kladno elektřinu levněji, ale neúspěšně. Nakonec se napřímo dohodl na dodávkách energie se společností ČEZ ESCO. Kdyby kraj zůstal dál v režimu DPI a vyhlásil na dodávky standardní veřejnou soutěž, zaplatil by podle Miklíka ještě zhruba o 9,5 milionu víc.

Elektřinu musel kraj nově nakoupit pro 11 příspěvkových organizací a také pro samotnou budovu krajského úřadu. Za kilowathodinu zaplatí bez DPH zhruba 6,14 Kč, tedy bezmála pětkrát víc. „Společnosti Silnice LK a Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje si vzhledem k objemu zakázky do půl milionu korun zajistily dodávku u ČEZ ESCO samy," doplnil Miklík. Pro ostatní organizace má podle něj kraj zajištěné dodávky elektřiny i plynu od Pražské plynárenské.

Kraj teď musí podle hejtmanova náměstka zajistit dodávky energií na příští rok, potřebovat bude podle odhadů 31 tisíc MWh elektřiny a 81 tisíc MWh plynu. Očekává nárůst nákladů o 140 až 180 milionů korun, což je až dvojnásobek. „Musíme zvolit dobrou strategii, abychom nakoupili co nejvýhodněji, máme proto teď naplánované předběžné tržní konzultace s dodavateli," dodal Miklík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, energie, správa, hospodářství, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, elektřina, Česká pirátská strana, Bohemia Energy, Ukrajina, ČEZ, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Pražská plynárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli změně dodavatele zaplatí letos Liberecký kraj za energie o třetinu víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.