Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kdy Češi nejvíc pijí alkohol? O svátcích a dovolených

V Česku pije rizikově 40 procent lidí. Nejvíce konzumují alkohol na Silvestra a na dovolených a preferují především pivo a víno. Vyplývá to z on-line průzkumu týmu z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK), jehož se loni zúčastnilo 809 respondentů. Cílem bylo i pokrýt mezery ve vědění o zvyklostech spjatých s pitím alkoholu, uvedl dnes za 1. LF UK Lukáš Malý.

Podle průzkumu byla závislost na alkoholu pomocí dotazníku zjištěná u tří procent populace. Střední úroveň problémů s alkoholem má 25 procent respondentů, rizikově pije 40 procent lidí. Za rizikové pití se přitom považuje denní příjem 40 až 60 gramů alkoholu pro muže, tedy asi tři piva či tři 2 dcl vína denně, a 20 až 40 gramů pro ženy, tedy dvě piva či dvě 2 dcl vína.

Průzkum se zaměřil i na úroveň tzv. zdravotní gramotnosti - dostatečnou ji má 73 procent respondentů. Lidé s vysoce problematickou konzumací alkoholu zdánlivě vykazují vyšší míru zdravotní gramotnosti, což podle autorů průzkumu může být důsledek kontaktu se službami, které kvůli závislosti vyhledali. „Pro velké množství respondentů, zhruba jednu třetinu, je složité posoudit, zda jsou informace o zdravotních rizicích v médiích hodnověrné, což je v dnešní době závažné zjištění," upozornil adiktolog Miroslav Barták.

Alkohol jako cigarety

Dvě pětiny lidí podle průzkumu souhlasí s tím, že protialkoholní politika v Česku je úspěšná. Více než polovina ale míní, že by na alkoholických nápojích měla být natištěna varování o škodlivých účincích alkoholu.

Podle šetření necelá třetina lidí preferuje pivo, zhruba čtvrtina lidí víno. Dvě pětiny lidí nejsou vyhraněné. Zatímco pivo upřednostňuje 43 procent mužů, 35 procent žen si dá raději víno.

Z průzkumu dále vyplývá, že v posledním roce lidé nejčastěji pili alkohol doma. Přes 70 procent jich však pilo i v hospodě, restauraci, na zahradě nebo na návštěvách. V hospodách či restauracích pili více alkohol obyvatelé menších a středně velkých sídel. Ve větších městech, nebo naopak obcích pod 1000 obyvatel, se pilo méně.

„Respondenti nejvíce konzumují alkohol na Silvestra a také během zahraničních dovolených, zejména je nárůst patrný u mladších věkových skupin. Muži ve výrazně větší míře pijí na Silvestra a o Velikonocích, což souvisí se zvyklostmi spojenými s těmito svátky. Z doprovodných činností je konzumace alkoholu nejvíce spojena se sledováním filmů či sportu," dodal Barták. Lidé nejčastěji pijí s kamarádi a dospělými členy rodiny. Ti, kteří mají problém, pak více pijí se spolupracovníky, náhodnými lidmi, sami nebo s kamarády.

Stejně jako před pandemií

Během pandemie covidu-19 se nejméně snížily množství alkoholu a frekvence pití u lidí od 45 do 54 let, uvádí průzkum. Většina respondentů ale uvedla, že pila stejně jako před pandemií.

Pro zhruba 30 procent lidí platí, že pokud se ostatní opijí, roste pravděpodobnost, že se opijí také. Jen deset procent lidí se ale domnívá, že jejich konzumaci alkoholu ovlivňují ostatní. S názorem, že pití alkoholu prospívá zdraví souhlasilo pod deset procent lidí.

Zhruba 36 procent respondentů se také domnívá, že v posledním roce pili domácí alkohol. Více než polovina uvedla, že šlo o slivovici. Podle Bartáka konzumace domácího alkoholu jasně roste od západu na východ České republiky. Tři procenta lidí také sdělila, že během roku pili neregistrovaný alkohol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky češi, alkohol, průzkum, dovolená, svátky, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Česko, pivo, Miroslav Barták, pandemie covidu-19, Velikonoce, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy Češi nejvíc pijí alkohol? O svátcích a dovolených  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.