Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Liberec developerovi své pozemky za několik bytů nenabídne. Hledat bude jiné řešení

Nápad nabídnout městské pozemky v Tálínské ulici developerovi, který na nich postaví byty a několik jich přenechá městu, na zastupitelstvu neprošel. Záměr náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) odmítla opozice, a nakonec se při hlasování zdrželo i koaliční ANO, pro schválení tak nebylo dostatek hlasů. Vedení města tak chce hledat jiné řešení, jak pozemky využít.

Záměr přenechání pozemků kritizoval především opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Zelení/Změna pro Liberec). Podle něj byl nevýhodný. „Náměstek Šolc přišel s tím, že městu by spolupráce s developerem přinesla pár bytů, hovořilo se o dvou či třech. Když jsem vypočítal výtěžnost těch pozemků dle regulace územního plánu, vyšlo z toho ale 95 bytů. Pokud by Liberec stavěl sám, po odečtení nákladů na výstavbu by na těchto bytech mohlo město mít zisk přes 200 milionů korun,“ uvedl.

Původní záměr by podle Šolce počítal s tím, že město přenechá pozemky a něco za to dostane. „Město dostane zpátky plnění podle hrubé podlahové plochy. A ještě, v rámci plánovací smlouvy, nabyde také zkapacitněné komunikace, včetně těch, které dnes městu nepatří, ale jsou už vybudované,“ vysvětlil náměstek.

Stav, kdy by město mohlo stavět samo, by mohl fungovat i podle dalšího opozičního zastupitele Josefa Šedlbauera (Zelení/Změna pro Liberec). „Hlavním motivem města nemá být vydělávat na dnešních předražených cenách bytů. Město nemusí splácet náklady vložené do získání drahých pozemků. Mohlo by si tak dovolit pronajímat byty za mnohem nižší nájem. Svoje náklady na výstavbu by tím i tak snadno pokrylo, ale zároveň by vytvořilo tlak na cenu bydlení v celém městě,“ myslí si.

Proti se nakonec postavili i zastupitelé za ANO, i když podle náměstkyně Radky Loučkové Kotasové se spíš kloní ke spolupráci s developery, než aby město stavělo samo. „Jako město bychom byty dokázali postavit, stavíme sociální byty. Ale má být město developer? Má to dělat? Bude mít na to cash flow? Je otázka, zda jít touto cestou, to si musí říci zastupitelé. A dokud nebudu mít mandát, tak to dělat nebudu," řekla ČTK.

Náměstkyně chce jít spíše cestou spolupráce s developery. „Budeme muset projednat obecně nějaká pravidla, jak spolupracovat s developery v území, tak aby to bylo konsensuálně přijatelné," dodala náměstkyně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky byty, developer, tálínská, Liberec, pozemky, pozemek, Jiří Šolc, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Město Liberec má své pozemky nejprve nabídnout k společnému stavění bytového domu mladým rodinám s dětmi které nemají vlastní bydlení! Měl by být sestaven pořadník rodin, které nemají svůj vlastní byt (hypotéku) a které žijí v nájemních bytech a mají zájem o byt v bytovém domě. Město by mělo mít podmínku co největší stavby, aby se maximalizovalo užití prostoru! Přednost by měly mít rodiny se staršími dětmi, protože již byly nájemným bity v době růstu jejich potomků!

Sobota, 9. dubna 2022, 13:32Odpovědět

Dagmar Fejglová

Sláva, zvítězil zdravý selský rozum.

Pondělí, 4. dubna 2022, 11:46Odpovědět

Liberec developerovi své pozemky za několik bytů nenabídne. Hledat bude jiné řešení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.