Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nechceme vnitřní zahušťování sídliště, říká starosta Chrastavy. OSBD Liberec však svůj projekt chce zrealizovat

Okresní stavební bytové družstvo Liberec plánovalo postavit na chrastavském sídlišti nový bytový dům, to se však nezamlouvalo starostovi města. Stavbě zamezil nesouhlas s napojením na pozemní komunikace města, družstvo je ale přesvědčeno, že v budoucnu se projekt podaří zrealizovat.

Podle místopředsedy představenstva Michala Hnyka by se stavby měly rozrůstat uvnitř obcí, teprve poté by mělo dojít k rozrůstání při okrajích. S tímto názorem však nesouhlasí starosta města.

„Město Chrastava nemá zájem zhoršovat kvalitu bydlení na sídlišti jeho vnitřním zahušťováním,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Rada města se shodla jednomyslně, OSBD se nevzdává

Ve vyjádření, které v loňském roce jednomyslně schválila rada města se – mimo další odůvodnění záporného stanoviska města – uvádí, že sídliště panelových domů mají být revitalizována s cílem dosáhnout nižší hustoty, což je v přímém rozporu se zahuštěním sídliště výstavbou nového bytového domu ve stávajících zastavěných plochách.

Nový bytový dům na Střeláku v Chrastavě stát nebude. Proti byli občané i město

Plánovaný bytový dům OSBD na sídlišti Střelecký vrch v Chrastavě stát nejspíš nebude. Proti stavbě se postavili občané i samotné město, které vydalo nesouhlas s napojením na místní komunikace. Starosta považuje věc za uzavřenou.

„Nový bytový dům na „Střeláku“ v Chrastavě dříve nebo později stát bude. Úvahy a konstrukce pana starosty, ze kterých bychom snad měli s kolegy dovozovat opak, nesdílíme,“ informoval Hnyk. Podle něj nebylo primárně cílem v uplynulém veřejnoprávním řízení získat povolení, ale spíše si ověřit na tomto typu řízení fungování města.

Město stanovisko nezmění

Již dříve starosta řekl, že silniční úřad potvrdil právo města na nesouhlas s napojením na komunikace. Podle něj tak věc nabyla právní moci a nelze ji soudně napadnout, jelikož se OSBD neodvolalo.

„Pravomocné zamítavé vyjádření příslušného silničního úřadu nelze úředně bez změny stanoviska města změnit (věc rozhodnutá) tzn. bez změny stanoviska města je věc rozhodnutá definitivně,“ konstatoval Canov.

Bytové družstvo postaví v Chrastavě nové domy. Počítáme s parkováním i zachováním vzrostlých stromů, ujišťuje investor

Okresní stavební bytové družstvo je jedno ze tří největších bytových družstev na Liberecku. Přestože se jedná o nejmenší družstvo z těchto tří, co do počtu spravovaných jednotek, nikoliv však co se týká plánů a vizí dalšího rozvoje v oblasti...

Změnu stanoviska města starosta nepředpokládá – bez ohledu na jeho konkrétní složení – ani v budoucnu. „Názor a důvody pro zamítnutí byly jasné. A stanovisko občanů taktéž,“ sdělil.

Město svůj odmítavý postoj odůvodnilo například tím, že by stavba měla negativní dopady jednak na kvalitu bydlení a prostředí (mimo jiné např. kvůli nárůstu počtu automobilů v dané lokalitě), dále by došlo ke zvětšení rozsahu zpevněných a nepropustných ploch, což by zvýšilo riziko spojené s povodněmi.

V dokumentu vyjádření města stojí, že „je ověřeno, že povrchové vody odtékající níže položenou údolnicí (pod lokalitou zamýšlené zástavby) způsobily značné škody na majetku".  

Co na to občané města?

Podle Hnyka však mnozí občané vyjádřili podporu nové stavbě. „S uvedeným nesouhlasem občanů také nemůžeme souhlasit, máme naopak spoustu opačných signálů. Tuto projevenou vstřícnost, a to nejen našich členů, bychom pak rádi přetavili i do dalších projektů, které na území města Chrastavy, a nejen tam, chystáme,“ informoval místopředseda.

Hnyk také uvedl, že se vyplatí investovat do kvalitního a dostupného bydlení, které zajistí další rozvoj družstva. „A to nejen finanční prostředky, ale i čas a úsilí,“ uzavřel.

Jste pro stavbu bytového domu na Střeleckém vrchu?

Celkem hlasovalo244 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto osbdkamenicka.cz

Štítky Liberecký kraj, Chrastava, stavba, Střelecký vrch, OSBD Liberec, sídliště, projekt, Liberec, bytový dům, Michael Canov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechceme vnitřní zahušťování sídliště, říká starosta Chrastavy. OSBD Liberec však svůj projekt chce zrealizovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.