Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Do Krkonoš za řemesly a tradicemi

Jak se žilo v krkonošských horách a v jejich podhůří? To ukazuje výlet, na který se můžete vydat. Začíná v Rokytnici a provede vás přes Jablonec nad Jizerou a zpět do Rokytnice. Po cestě uvidíte lidovou architekturu, starý mlýn i muzeum života v Krkonoších.

Za krkonošskými řemesly se vydáme z Rokytnice nad Jizerou, okružní trasa začíná na tamním náměstí. Žlutá a poté červená turistická značka vede na vrchol kopce Stráž, zvaný někdy také Strážník. Z něj na město dohlíží čtyři patroni z erbu, symbolizující čtyři vesnice, které se v dávných časech spojily v město Rokytnice – Liška, Medvěd, Ovce a Horník – Hlídka na Stráži.

Pak už stále po červené pokračujeme do nedalekého Jablonečku – Jablonce nad Jizerou. Na rozcestí pokračuje trasa o modré až na další rozcestí s názvem Buřany, bus. Po silničce se pak dostaneme k památce lidové architektury a také historie mlynářství – Janatově mlýnu. Ale pozor, jeho prohlídku je potřeba si domluvit předem.

Poté dojdeme do Františkova, kde můžeme navštívit Muzeum a galerii Starý Kravín s expozicí připomínající dřívější život v Krkonoších. „Život na horách nebyl rozhodně jednoduchý. Bylo to o celodenní práci všech, velmi skromné kuchyni, která využívala všechno, co rostlo během roku v okolí a na políčkách místních lidí. Kromě přírodních krás Krkonoš se v muzejních expozicích můžete seznámit právě i se způsobem života na horách,“ říká v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Poté už nás čeká sestup zpět do Rokytnice, jít můžeme po stezce Dřevosochání lemované dřevěnými sochami, poslední část trasy pak vede po cyklostezce číslo 22.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky liberecký kraj, tip na výlet, výlet, janatův mlýn, rokytnice, Krkonoše, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou, řemeslo, tradice, Květa Vinklátová, muzeum, mlýn, Jabloneček, lidová architektura, Buřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Do Krkonoš za řemesly a tradicemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.