Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jak řešit bytovou krizi? Pomoci může participativní bydlení

Sehnat vlastní bydlení? To je stále větší problém. Podle odborníků může být jedním z řešení takzvané participativní bydlení, tedy že se skupina lidí dohodne na nějakém společném řešení například na přípravě projektu nebo na sdílení společných prostor. Jak jsou lidé ochotní se do participativního bydlení zapojit? To zkoumají odborníci z několika ústavů včetně liberecké univerzity.

„Zjišťujeme, co jsou lidé ochotni sdílet a jak mohou spolupracovat, aby v budoucnu ušetřili své náklady na bydlení,” vysvětlil v tiskové zprávě sociolog Tomáš Hoření Samec ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR, který se na výzkumu podílí.

Výzkum se v Libereckém kraji koná v Liberci a Hrádku nad Nisou. A co je tedy to participativní bydlení? Jeho podob existuje celá řada, ty ale mají společný základ – stojí na společné dohodě a aktivitě skupiny lidí v zajištění bydlení, a to ať už za účasti obce či bez ní. „Jedná se o spolupráci například na přípravě projektu, získání úvěru a koupi či stavbě nemovitosti, ale také následné správě či sdílení vybraných prostor a vybavení domu,“ upřesnil Jan Malý Blažek, hlavní řešitel projektu z Masarykovy univerzity.

Typická je podle něj například společná zahrada, dílna, carsharingový systém nebo třeba pokoj pro hosty. „Obyvatelé využívající participativní bydlení se díky této spolupráci obvykle více znají, což přináší další benefity, ať už jde o bezpečí nebo třeba pomoc s hlídáním dětí,” dodal.

Odborníci nyní hledají dobrovolníky, kteří by se do výzkumu zapojili. „V Liberci a dalších městech organizujeme výzkumné workshopy a dotazníkové šetření. Na workshopech se lidé dozví více o participativním bydlení a vyzkouší si prakticky, jak by bylo možné jej začít realizovat,” uvedla architekta Anna Vinklárková z Arniky - Centra pro podporu občanů.

Participativní bydlení je podle libereckého architekta Radka Suchánka šance pro Liberec, jak zajistit dostupné bydlení. „V lokalitě Papírového náměstí probíhá urbanistická soutěž a nové formy bydlení jsou jedním z nástrojů, jak přitáhnout nové obyvatele či udržet ty stávající ve městě,” myslí si.

Do výzkumu v Liberci je možné se hlásit pomocí registračního formuláře https://forms.gle/DAN22aCKGp8NHzmx6, do výzkumu v Hrádku nad Nisou zde https://forms.gle/XjBLNUAnjkdusf8B7.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, participativní bydlení, výzkum, hrádek, bydlení, projekt, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Jan Malý, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak řešit bytovou krizi? Pomoci může participativní bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.