Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za měsíc jako za rok. S uprchlickou krizí vzrostla spotřeba zboží z liberecké potravinové banky

S uprchlickou krizí výrazně vzrostla spotřeba potravin a drogerie z Potravinové banky Libereckého kraje. Jenom za březen vydala 45 tun zboží, to je skoro stejně jako za celý rok 2015. Více než 80 procent potravin a drogistického zboží šlo ukrajinským uprchlíkům, řekl ředitel Josef Vlček. Uprchlická krize regály potravinové banky podle něj doslova vymetla, kdyby nebylo zásob dovážených z centrálního skladu v Praze a potravin darovaných z obchodů, neměli by tu týden před potravinovou sbírkou pro potřebné už téměř nic.

„Takové množství potravin se nám za jediný měsíc ještě z banky nepodařilo vydistribuovat," doplnil Vlček. Potraviny vozí i do libereckého asistenčního centra pomoci Ukrajině nebo uprchlického centra města Liberce, které je dál rozděluje. Pro potraviny si ale do banky jezdí i z dalších měst a obcí, kde mají uprchlíky, pomáhají také se zásobováním soukromých ubytovacích zařízení. „Vedle toho ale máme 60 organizací, se kterými spolupracujeme, a které se také snažíme nezanedbávat, stále máme lidi v nouzi, maminky samoživitelky, seniory, lidi bez domova, kterým pomáháme," dodal Vlček.

UKRAJINCI NA LIBERECKU Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet více než zdvojnásobil, na konci března jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů 18 946, více než polovina Ukrajinců žila na Liberecku.

Asistenční centrum (KACPU) je v Liberci v provozu od 1. března, od té doby tudy prošlo 10 400 ukrajinských uprchlíků, z toho bezmála pro 3000 zajišťoval kraj ubytování. Kapacity ubytování podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) zatím jsou. V současné době má kraj k dispozici pro ubytování uprchlíků ještě přes tisíc volných míst a připravují se další. Až 500 uprchlíků by mohlo najít dočasný domov v bývalé budově Skolexportu v Liberci, budova ale potřebuje úpravy za více než 35 milionů korun.

Řešení uprchlické krize už Liberecký kraj stálo kolem 40 milionů korun. Klíčovou část ale představuje přímá finanční pomoc. Už v březnu poslal kraj 25 milionů korun na účet charitativního fondu Podilska Hromada, který sídlí přímo v partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. „Peníze byly určeny na posílení kapacit tamních nemocnic a zdravotnictví," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj poslal státní správě ve Vinnycké oblasti 20 satelitních telefonů zhruba za půl milionu korun a také léky a další zdravotnický materiál zhruba za 4,6 milionu korun, část věnovaly nemocnice v kraji. Zastupitelé navíc uvolnili přes 300 tisíc korun z krizového fondu na pořízení elektrocentrály pro tamní nemocnici válečných veteránů. Na pomoc uprchlíkům zřídil také kraj u Komerční banky transparentní účet "Liberecký kraj Ukrajině" 777240222/0100, na kterém se zatím vybralo více než 324 tisíc korun. Peníze půjdou na pomoc uprchlíkům v kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka LK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, potraviny, byty, boje, správa, Liberecký, FOTO, AUDIO, banka, krize, jídlo, Liberecký kraj, Josef Vlček, Praha, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za měsíc jako za rok. S uprchlickou krizí vzrostla spotřeba zboží z liberecké potravinové banky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.