Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z bylo pro přítelkyni Zuzanu. Policie za chlebíčky politika stíhat nebude

Za fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru písmene Z zastupitel Jilemnice Bronislav Kalvoda (SPD) trestně stíhán nebude. Policie případ takzvaně uložila a spokojila se s Kalvodovým tvrzením, že ozdoba ve tvaru Z byla na počest jeho ženy. Politik nerezignuje ani na místo zastupitele, jak ho k tomu vyzvali radní Jilemnice.

Na ukončení policejního vyšetřování upozornil server SeznamZprávy. Kalvoda, který je místopředsedou SPD v Libereckém kraji, umístil na sociální síť fotografie chlebíčků o předminulém víkendu a vyvolal tím bouři. Příspěvek poté rychle smazl, ten už ale začal žít vlastním životem v print screenech. Písmeno Z přitom symbolizuje ruskou agresi na Ukrajině, policie ale nezjistila nic protizákonného.

„V této věci jsme provedli šetření, které jsme zakončili uložením věci, což znamená, že poznatky z naší prověrky nevedly k zahájení trestního řízení nebo k postoupení věci do správního řízení. Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmena Z na občerstvení, které vyfotil a fotografie pak zveřejnil na svém facebookovém profilu, vysvětlil stejně nám, jako předtím novinářům tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Jenže starosta Jilemnice David Hlaváč (ODS) na výzvě k rezignaci Kalvody nadále trvá. „Ať policie zjistila cokoliv, nadále si myslím, že ta jeho propagace nebyla v kontextu doby adekvátní," řekl. Ten už také dříve řekl, že ozdoby ve tvaru Z nejsou náhoda. „Když se podíváte na facebook pana Kalvody, tak asi pochopíte, že to nebylo náhoda, ať se to vysvětluje jakkoli, a nám to přišlo trochu neslučitelné s tou dobou, která teď je. A na základě toho jsme se rozhodli udělat, co máme v kompetenci," řekl. Rada města už dříve odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku.

Kalvoda ale řekl, že na místo zastupitele rezignovat nehodlá. „Nic jsem neprovedl," uvedl Bronislav Kalvoda. „Všechno jsem už řekl na policii, nemám k tomu co říct,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Příspěvek ze svého profilu na facebooku sice Kalvoda smazal, fotografie se dá ale stále na internetu dohledat s ohledem na reakce jiných lidí. Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V Rusku ho lidé například dávají i na automobily, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským vojákům, kteří zaútočili na Ukrajinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Bronislav Kalvoda

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, kriminalita, boje, Jilemnice, strany, SPD, policie, chlebíček, Svoboda a přímá demokracie, ruská invaze na Ukrajinu, Facebook, Liberecký kraj, David Hlaváč, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bylo pro přítelkyni Zuzanu. Policie za chlebíčky politika stíhat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.