Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podpora libereckým restauracím. Město nebude třetí rok po sobě vybírat poplatek za předzahrádky

Liberec nebude letos stejně jako v předchozích dvou letech vybírat od podnikatelů poplatek za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky restaurací, prodejní stánky a vystavení zboží před obchody. Vyhlášku s nulovým poplatkem dnes schválili liberečtí zastupitelé. Liberec tímto způsobem získával v minulosti ročně zhruba 900 tisíc korun. Odpuštění poplatku se týká zhruba 50 míst ve městě.

„Myslíme si, že je to dobrá podpora pro liberecké drobné podnikatele, samozřejmě zejména v oblasti pohostinství, obchodu a cestovního ruchu a na druhé straně město nepřijde o takovou astronomickou částku," řekl při jednání zastupitelstva ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO).

V předchozích dvou letech radnice tento poplatek nevybírala ve snaze podpořit podnikatele kvůli dopadům koronavirové krize, letos chce tímto způsobem zmírnit dopad nárůstu cen energií a dalších položek.

Podle Karbana ale bude město za odpuštění poplatků něco chtít. Provozovatelé by, pokud budou chtít, mohli otevřít toalety i pro občany a návštěvníky města. „Byla by to taková reciprocita za odpuštění poplatků,“ uvedl Karban.  

Podle primátora by provozovatel, který se pro zpřístupnění toalet rozhodl, dostal nálepku, která ukáže, že do jeho restaurace lidé na záchod mohou. Podle něj půjde o dobrovolný systém. Přesto je tu jedno ale. Pro příští rok bude město tento projekt vyhodnocovat. „Na příští rok se budeme rozhodovat, zda zachováme bezplatné zahrádky, nebo nastavíme jiný systém, který by více zvýhodnil ty, kteří na tento dobrovolný systém přistoupili,“ vysvětlil Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Provozovatelů, které chce město oslovit, je asi 50. Primátor je osloví dopisem. Někteří už ale podle něj s otevřením toalet souhlasí. „První souhlasil už pan Duleba, který dříve platil zhruba 70 tisíc korun za předzahrádku,“ dodal.

Podle primátora se to ale nijak nedotkne projektu na vytvoření veřejných záchodků v centru města. „Záchodky bychom rádi realizovali. Předzahrádka není celoroční věc, ale sezonní,“ doplnil. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, restaurace, Liberec, předzahrádky, poplatek, předzahrádka, ANO 2011, koronavirová krize, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora libereckým restauracím. Město nebude třetí rok po sobě vybírat poplatek za předzahrádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.