Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká škola nebo online výuka z Ukrajiny? Míra nejistoty je poměrně velká, míní hejtman

Liberecký kraj se snaží zmapovat počty ukrajinských uprchlíků, respektive dětí, které se budou začleňovat do českých školek a škol. Na základě vládního rozhodnutí o hlášení přechodného pobytu by evidence osob měla být snazší. Mnozí váleční běženci navíc tápou, zda mají děti a mladiství nastoupit na českou školu, absolvovat online výuku, či se před zářím vrátit.

„Příští týden se sejde resort školství s obcemi s rozšířenou působností, abychom se připravili na tu část uprchlíků a dětí, které by tady měly chodit do předškolního a školního vzdělávání od září,“ řekl v pondělí hejtman Martin Půta.

Podle čísel, která zjistilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z kapacit a z údajů kraje o ubytovaných k 25. dubnu to vypadá, že by v žádné lokalitě nemělo dojít k dramatické situaci ohledně školní docházky. „Samozřejmě je to předběžná informace,“ dodal Půta.

Online výuka nebo nástup na českou školu?

Podle hejtmana mnozí uprchlíci nevědí, jestli děti nastoupí do českých škol, nebo se budou snažit vrátit ještě před začátkem září. Další možností je online výuka. „Velká část ukrajinských středních škol nabízí online výuku, aby děti mohly své vzdělání po válce dokončit,“ uvedl hejtman s tím, že uprchlíci v tomto směru čelí velké nejistotě.

Co se týče počtu uprchlíků v přepočtu na obyvatele, momentálně je nejvíce zatížený okres Liberec a Jablonec nad Nisou.

Kraje nemají přehled o všech běžencích

Podle hejtmana činí problém skutečnost, že kraj nemá přehled o osobách, které bydlí např. u soukromých ubytovatelů. Podle rozhodnutí vlády mají od pondělí všichni cizinci na území republiky povinnost hlásit změnu svého přechodného pobytu do tří dnů. Kraj tak bude mít možnost ztotožnit osoby, které neubytovávají krajská asistenční centra.

„Věříme, že do konce května budeme znát podrobná čísla o tom, ve kterých obcích bydlí kolik lidí. Je to důležité i z pohledu věku, abychom věděli, do jakých škol by ty děti teoreticky od září měly chodit. To bude důležité kvůli kapacitám ve školách,“ sdělil Půta. 

Uprchlíci už z Prahy nepřijíždějí

Příliv uprchlíků z Prahy do Libereckého kraje v současnosti ustal; stejně jako v Liberci tam evidují menší počet příchozích osob. „I ta Praha šla s čísly dolů. Musím říci, že jak tam byly tisícové odbavovací fronty, tak podle denních hlášení, která dostáváme, to šlo do nižších stovek. Situace se zklidňuje napříč celou republikou a věříme, že už to bude v nižších číslech,“ řekl ředizel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec

Někteří uprchlíci se vrací zpět, podle hejtmana je to ale pouze v řádu desítek. „Dal bych tomu delší čas na nějaké posouzení,“ uzavřel

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, školy, žáci, cizinci, uprchlík, Martin Půta, Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká škola nebo online výuka z Ukrajiny? Míra nejistoty je poměrně velká, míní hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.