Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moskevské a Ruské ulici v České Lípě názvy zůstanou, lidé byli proti změně

Moskevské a Ruské ulici v České Lípě názvy zůstanou, proti přejmenování, které navrhovala radnice, se v anketě vyslovila většina zúčastněných. Změnu názvů nepodpořili ani odborníci. Tématem se sice bude ještě ve středu zabývat českolipské zastupitelstvo, o změně názvů už ale vzhledem k výsledkům ankety znovu hlasovat nebude, vyplývá z informací na internetových stránkách města.

Přejmenování dvou ulic, kterým po roce 1989 zůstaly původní názvy, schválili českolipští zastupitelé 16. března v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem. Moskevské ulici chtěli vrátit historický název Křížová, který nesla přes 300 let. Z Ruské ulice měla být Vilová ulice, tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova. Nový název podle starostky Jitky Volfové (ANO) radnice zvolila vzhledem k současné podobě ulice. Nejde ale o jediné názvy, které ve městě s 37 tisíci obyvateli odkazují na Rusko - patří k nim třeba Alexandrovská nebo Vladimirská, u těch radnice změnu názvu nenavrhovala.

Pro změnu názvů se v březnu vyslovilo 15 z 20 přítomných, desítka, většinou opozičních zastupitelů, z nichž polovina tehdy na jednání chyběla, pak ale požádala o svolání mimořádného jednání s cílem usnesení zrušit. Návrh se podle opozice projednával v utajení před veřejností, nebyl totiž součástí zveřejněného programu a nebyl ani zveřejněn na úřední desce. Na mimořádném jednání ve středu 6. dubna zastupitelé přejmenování ulic zrušili většinou 13 hlasů z 22. Radě města uložili zřídit k přejmenování místopisnou pracovní skupinu a starostce uspořádat veřejné projednávání.

V obou ulicích žije dohromady kolem 160 obyvatel, sídlo tam má asi 60 firem. Proti přejmenování vznikla petice, pod kterou se podepsalo 1150 lidí. Internetového hlasování o změně názvů se pak zúčastnilo 1932 lidí, dalších 55 hlasujících vyplnilo papírové anketní lístky, které odevzdali na veřejném projednávání záměru nebo v informačním centru. Proti přejmenování Moskevské ulice se vyslovilo 61,9 procenta hlasujících, proti změně názvu Ruské ulice 61,1 procenta.

„Převažujícími důvody pro ponechání současného názvu v rámci ankety byly komplikace, které to (přejmenování) způsobí obyvatelům a podnikatelům v této ulici a názor, že to nic neřeší," uvedl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Proti přejmenování ulic se již dříve vyslovil například opoziční zastupitel Karel Tejnora (ODS), podle nějž by to pro obyvatele a podnikatele v obou ulicích znamenalo výměnu veškerých dokumentů. S přejmenováním nesouhlasili ani dva ze tří členů pracovní skupiny a většina ze zhruba 70 účastníků veřejného projednávání, které se uskutečnilo 20. dubna v Kulturním domě Crystal. Radnice proto podle místostarosty bude respektovat přání obyvatel a názvy ulic měnit nebude.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Česká Lípa, anketa, radnice, Jitka Volfová, ANO 2011, Karel Tejnora, ODS, Kulturní dům Crystal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Je dobře rozeznat ,že obyvatelé České Lípy a vlastně i celého Libereckého kraje nepodléhají hysterii našich médií a mají racionální uvažování.Bohužel,o pražácích /snad jen některých/ se to říci nedá.

Středa, 4. května 2022, 08:10Odpovědět

Moskevské a Ruské ulici v České Lípě názvy zůstanou, lidé byli proti změně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.