Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Váleční hrdinové ze Sudet. Liberecká knihovna připomene Den vítězství výstavou a seminářem

Již 77. výročí konce druhé světové války letos připomene Krajská vědecká knihovna v Liberci výstavou o válečných hrdinech a seminářem o říšské župě Sudety. Výstava bude k vidění až do července.

Krajská knihovna letos přichystala ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec druhý ročník venkovní výstavy s názvem Bojovali, abychom žili. Výstava představí životní osudy Liberečanů, kteří se zúčastnili II. československého odboje, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. 

„V letošním roce výstava představí životní příběhy Čechoslováků nejen ze zahraniční armády, ale také z řad domácího odboje. Zastoupeni zde budou volyňští Češi, němečtí antifašisté, bojovníci ze Slovenského národního povstání, hrdinové od Tobruku a Dunkerque nebo příslušnice britských ženských pomocných leteckých sborů WAAF. Mezi uvedenými jsou i dva čestní občané města Liberce,“ prozradil Jan Hnělička, autor výstavy. 

Historii je potřeba připomínat 

„Všichni si v posledních týdnech a měsících mnohem více uvědomujeme naléhavost informovanosti lidí o historických souvislostech, na jejichž základě žijeme život bez válek a v míru. Naše země má ve své historii válečné hrdiny a jejich vzpomínky a jejich životy je třeba neustále ukazovat a připomínat. Právě u příležitosti Dne vítězství se tohoto úkolu chopila Krajská vědecká knihovna a připravila bohatý program,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava bude k vidění na výstavních panelech před knihovnou, potrvá do 12. července. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 5. května od 16:00.

Záznamy o vybraných odbojářích lze nalézt v online databázi Regionální osobnosti Libereckého kraje. Vytvářejí ji pracovníci liberecké knihovny, dostupná je na webu www.osobnostilibereckehokraje.cz.

Výstavu podpořily Liberecký kraj a statutární město Liberec. „Rád bych poděkoval Janu Hněličkovi, autorovi projektu databáze regionálních osobností a tvůrci této výstavy, která hrdiny odboje připomíná. On sám je vnukem zasloužilého válečného veterána, brigádního generála Stanislava Hněličky. Hrdinské činy bojovníků proti nacistickému bezpráví si zaslouží naši úctu a na příslušníky odboje, kteří mnohdy položili své životy za svobodu projevu, demokracii a sebeurčení, bychom neměli nikdy zapomínat. Nebýt jich, nikdy bychom nedostali šanci o dějinách přemýšlet,“ uvedl hejtman Martin Půta

Seminář Liberec v Říšské župě Sudety

V den zahájení výstavy proběhne od 16:30 ve velkém sále ve 2. patře seminář s názvem Liberec v Říšské župě Sudety. Přednášející z krajské knihovny, Technické univerzity Liberec a Ústavu pro studium totalitních režimů Praha představí hlavní město sudetské župy ze tří tematických pohledů: odboj – perzekuce – nacismus.

„Těší mě, že může liberecká knihovna svým dílem přispět k připomenutí událostí z doby 2. světové války. Za přípravou těchto akcí i za realizací projektu Regionální osobnosti Libereckého kraje je skryto velké množství systematické a usilovné práce. Za to velmi děkuji kolegům a spolupracovníkům z knihovny v čele s historikem Janem Hněličkou,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Liberec, knihovna, výstava, Den vítězství, výročí, seminář, váleční hrdinové, Sudety, druhá světová válka, Slovenské národní povstání, Martin Půta, Květa Vinklátová, Říšská župa Sudety, Dunkerk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váleční hrdinové ze Sudet. Liberecká knihovna připomene Den vítězství výstavou a seminářem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.