Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bude chtít město koupit teplárnu a spalovnu? Na podání nabídky má měsíc

Liberec zvažuje, že se pokusí od skupiny MVV Energie odkoupit spalovnu a většinový podíl v teplárně, které jsou na území města. MVV chce, aby nabídku město předložilo do 10. června. Zda ji město skutečně předloží a v jaké podobě, rozhodne zastupitelstvo na konci května, informoval primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Přestože zástupci MVV při prvních jednáních deklarují, že mají zájem prodat své portfolio pouze jako celek, jsem přesvědčený, že máme nechat naše poradce připravit nabídku a v termínu, který jsem dnes jako primátor obdržel, ji zástupcům MVV předložit. Musíme tak učinit nejpozději 10. června," uvedl primátor.

Podle něj jde o příležitostost, která se nemusí 20 let opakovat. „Zastupitelstvo musí mít tu zodpovědnost a rozhodnout, zdali nabídku předkládat, či ne, a jak velkou. Jestli na celou skupinu, nebo jenom na teplárnu, nebo jestli jít mimo nějaká pravidla poptávky," řekl Zámečník. Jednou z variant je podle něj předložit společnou nabídku s dalšími městy, kde MVV působí. „Zatím je odezva velmi malá," dodal primátor.

Majitel spalovny a většinový podílník teplárny nejspíš odejde z Česka. Získat by je mohlo město

Už několik měsíců se objevují náznaky, že společnost MVV se stáhne z českého trhu. Jenže jen v Liberci vlastní spalovnu a také má většinový podíl v teplárně. Liberec by tak mohl obojí získat pro sebe. Vedení města už se na společnost obrátilo s...

Energetickou skupinu MVV Energie CZ tvoří 15 společností s působností v 15 městech České republiky. Skupina zajišťuje teplo pro 70 tisíc domácností a stovky firem a organizací. Patří pod německý energetický koncern MVV Energie se sídlem v Mannheimu v Německu. V Liberci vlastní MVV firmu Termizo se spalovnou a je většinovým akcionářem teplárny. V ní má město podíl 23,96 procenta. Teplárna zásobuje teplem 13 tisíc libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací.

V uplynulém finančním roce od začátku října 2020 do konce září 2021 stoupl energetické skupině MVV Energie CZ zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) na 599 milionů korun z 571 milionů korun v předchozím období. Její konsolidované výnosy meziročně vzrostly o 1,2 procenta na 2,1 miliardy korun. Skupina v účetním období 2020/2021 dodala zákazníkům 692 tisíc megawatthodin (MWh) tepla, o necelých osm procent více než v předchozím období. Elektřiny meziročně dodala o čtyři procenta více, 171 tisíc MWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky ČR, správa, teplo, energie, Liberec, firmy, MVV Energie, spalovna, primátor, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, MVV Energie CZ a.s., TERMIZO, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude chtít město koupit teplárnu a spalovnu? Na podání nabídky má měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.