Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: K prameni Nisy i nedaleké rozhledně

Řeku Nisu zná v Libereckém kraji snad každý, málokdo však ví, odkud pramení. Vyvěrající pramen naleznete v jabloneckého regionu v Nové Vsi nad Nisou. Vede k němu nenáročná cesta.

„Pramen Nisy je určitě dobrým tipem na malý nenáročný výlet. Mnoho z nás se denně s Nisou potkává. Chodí kolem ní, přechází ji po mostech, sleduje život v ní. Pěkné jarní dny jsou příležitostí k tomu podívat se na místo, kde se z malého, ale mocného pramínku rodí řeka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První zmínku na mapě o prameni Nisy najdeme už roku 1713. V polovině 19. století bylo místo označeno nápisem na kameni, jak uvádí starý popis maloskalského panství. „Přibližně od roku 1900 obec Nová Ves nad Nisou užívá znak se stylizovaným pramenem Nisy," informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. 

O zvelebení místa se postaral především Novoveský okrašlovací spolek. Záměr umístit nad pramenem Nisy pamětní tabuli se zrodil už roku 1899, zrealizován však byl až o třicet let později kvůli neshodám spolku a majitele pozemku. 

Pomník u pramene

Roku 1929 spolek nechal vybudovat k prameni cestu a o rok později při lidové slavnosti, která se konala 29. června, odhalil pomník prameni Nisy.

Po druhé světové válce doprovázel původní text vytesaný do kamene Neissequelle 1930 barvou dopsaný český text, louku s pomníkem postupně pohltila zeleň. V roce 1980 původní text nahradila nová bronzová pamětní deska, uvedl Mikulička. 

V roce 1997 byla obnovena přístupová cesta a prameniště bylo vyskládáno z kamenů. Místo se stalo výchozím bodem mezinárodní cyklistické trasy Odra – Nisa, měřící 591 km a vedoucí až k Baltickému moři.

Rozhledna pojmenovaná po řece

O tři roky později sousední město Smržovka podél toku vybudovalo chodník, zpřístupňující běžně nedostupné malebné části. Cestou po něm lze sledovat přeměnu nepatrného potůčku na potok a na jeho konci se vydat doleva kolem novočeských Třech lip s božími muky z roku 1810 po Novoveském hřebenu ke 35 metrů vysoké rozhledně Nisanka. Ta získala svůj název právě podle zdejšího pramene Nisy a krom krásných výhledů do okolních hor nabízí návštěvníkům i turistické suvenýry také s motivem pramene Nisy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Nisa, pramen, výlet, tip, víkend, rekreace, příroda, Lužická Nisa, rozhledna, pomník, Nová Ves nad Nisou, Květa Vinklátová, druhá světová válka, kultura, Baltské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: K prameni Nisy i nedaleké rozhledně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.