Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí. V platnosti bylo od začátku prosince

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí i na české. Oznámila to Horská služba Krkonoše. Trvalo nepřetržitě v různých stupních pětibodové stupnice od 2. prosince. V Krkonoších v uplynulé zimní sezoně v lavinách nikdo nezemřel.

„Na hřebenech Krkonoš i v lavinových katastrech je již sněhová vrstva nesouvislá," řekl dnes náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Uplynulá sezona v Krkonoších byla podle něj z hlediska sněhové pokrývky nadprůměrná a lavinová aktivita naopak nižší.

U hřebenové Luční boudy podle horské služby dnes ráno bylo oblačno, devět stupňů nad nulou a okolo 30 centimetrů sněhu.

V úterý 10. května krkonošská horská služba uváděla v lavinovém ranním hlášení, že na hřebenech Krkonoš je okolo 30 až 90 cm sněhu. Více sněhu bylo na severních svazích, na jižních bylo sněhu méně, jižní úbočí Kozích Hřbetů a Sněžky byly téměř beze sněhu. Tehdy platil ještě první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice.

V zimní sezoně 2021/2022 Horská služba Krkonoše lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň kleslo v pátek 11. února 2022. V české části Krkonoš kleslo lavinové nebezpečí z druhého na nejnižší první stupeň v sobotu 19. března, aby nakrátko, 23. a 24. března stouplo na druhý. Na první stupeň lavinové nebezpečí kleslo opět 25. března.

Podle meteorologů má být dnes v Královéhradeckém kraji polojasno až oblačno, večer od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 25 stupni Celsia, na horách do 17 stupňů. Vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti okolo 54 km/h, večer zeslábne.

V Krkonoších v lavinách letos podle Horské služby Krkonoše nikdo nezahynul. V zimní sezoně 2020/2021 byla ale bilance horší, zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února 2021 v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března 2021 skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł). Po převozu do nemocnice zemřela.

V Krkonoších je lavinová činnost i přes malou nadmořskou výšku intenzivní, na obou stranách hor je zmapováno přes sto míst o celkové rozloze 554 hektarů, kde se lze setkat s lavinami. Laviny jsou v Krkonoších nezastupitelným přírodním činitelem, který významně ovlivňuje rozmanitost hor. Působí jako zahradník a výrazným způsobem modelují tvář hor. Když se lavina utrhne, vyčistí celý svah od vzrostlých stromů a keřů. To vytváří podmínky pro existenci vzácných vysokohorských rostlinných druhů, které potřebují volné prostranství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krkonoše.eu

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Krkonoše, horská služba, zima, Luční bouda, Sněžka, Kozí hřbet (hrad)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí. V platnosti bylo od začátku prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.