Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj ubytoval o víkendu přes padesát ukrajinských Romů

Od minulého týdne omezil kraj víkendový provoz asistenčního centra pomoci, během uplynulého víkendu však do KACPU přijelo více než padesát ukrajinských Romů. Všechny osoby se podařilo ještě ten den ubytovat i přesto, že kraj patří v republice mezi nejvytíženější v počtu ubytovaných běženců.

Víkendový provoz Krajského asistenčního cetra pomoci Ukrajině byl omezen z důvodu snižujícího se počtu běženců, kteří do centra přicházejí. Během uplynulého víkendu však do KACPU přijela početná skupina uprchlíků.

„Chci  moc poděkovat hasičskému záchrannému sboru, policii České republiky a všem lidem v Krajském asistenčním centru. V sobotu jsme tu měli velkou skupinu lidí, kteří přijeli z Pardubic vlakem do Liberce," řekl v pondělí hejtman Martin Půta. 

Podle hejtmana se jednalo se o ukrajinské Romy, celkem 56 osob. Všichni uprchlíci byli ještě v sobotu ubytováni. „Nebylo snadné pro ně zajistit ubytování, přesto se to povedlo. Ne tedy pohromadě, jak si původně představovali, ale jsou rozmístěni na různých místech v kraji," řekl Půta. V daných lokalitách kraj zajistil nouzové stravování. 

Žádné "cestování za dávkami"

Podle hejtmana má Liberecký kraj významně nadprůměrný počet ubytovaných uprchlíků v rámci ČR. Bez nevyužitých kapacit státu to podle něj nepůjde. „Bez nich to úplně nezvládneme. Když jsem chválil policii ČR, tak jedno z ubytovacích míst, která jsou v tuto chvíli využita, je ubytovací kapacita Policie České republiky. Některé složky se k tomu staví vstřícněji než jiné," řekl Půta.

Podle hejtmana je potřeba zamezit případům zneužívání pomoci. „Nechceme úplně postupovat tou cestou, že po příjezdu na KACPU dostanou osoby humanitární dávku pět tisíc korun. Myslíme si, že pokud lidé opravdu utíkají před válkou a potřebují pomoc, tak jim pomoci máme, musíme a tu pomoc organizujeme. Ale němělo by to být tak, že je to spíše turistika za dávkami," uvedl hejtman. 

Do KACPU se běženci z Ukrajiny vracejí i pro získání různých informací. „Mají to jako svůj informační portál. Poskytli jsme  zejména sociální odbor, ale i úřad práce  informace více než tisícovce osob," řekl ředitel HZS LK Jan Hadrbolec

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky Liberecký kraj, KACPU, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, Romové, Martin Půta, uprchlík, Česko, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky, Pardubice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Bulířová

Hlavně by mě zajímalo kolik jich přijelo z Ukrajiny a kolik z Maďarska

Úterý, 17. května 2022, 21:39Odpovědět

Lia Mochaňová

Tak zaneřáděný vlak jako po nich jsem ještě neviděla!!!!

Úterý, 17. května 2022, 07:43Odpovědět

Liberecký kraj ubytoval o víkendu přes padesát ukrajinských Romů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.