Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na Ještěd vede několik cest

Televizní vysílač a horský hotel Ještěd je cílem mnoha turistů i obyvatel kraje. K ikonické stavbě se lze dostat hned několika způsoby, kabinovou lanovku budou muset návštěvníci ještě na nějaký čas vynechat.

„Lidé byli zvyklí využívat pro dopravu na Ještěd lanovku. Po loňské tragické havárii bude ještě dost dlouho trvat, než bude postavena lanovka nová. Možností dostat se na vrchol Ještědu je několik. Samozřejmě ta nejlepší je vydat se pěšky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Autem nebo pěšky

V případě jízdy autem stačí sjet z průtahu Libercem po hlavní silnici E 442 podle značení směrem na Ještěd a vyjet vzhůru do části města Horní Hanychov. Po opravené silnici vedoucí lesem se dostanete až na sedlo Výpřež, kde je odbočka na Ještěd, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Pěší trasa není dlouhá. K Ještědu se lze vydat po modré turistické značce z Horního Hanychova 3,4 nebo 4,8 kilometru. Cesta vede přes Pláně pod Ještědem a dále po červené turistické značce až na vrchol.

Sedačková lanovka místo kabinové

V současné době na Ještěd kabinová lanovka nejezdí, je však možné využít sedačkovou lanovkou Skalka, která vyveze na sousední Černý kopec. Z něj pak vede na Ještěd necelé 2 kilometry dlouhá trasa po červené značce po hřebeni; převýšení činí 140 metrů. Lanovka už zahájila letní provoz a v květnu jezdí od pátku do neděle vždy od 9 do 17 hodin.

„Všechny návštěvníky zveme do vyhlídkové restaurace v ještědské věži. Pokud nebudou výhledy do kraje, určitě si pochutnají na dobrém jídle či dezertech. Kromě restaurace, která má otevřeno denně, mohou lidé navštívit Bistro na ochozu a za pěkného počasí občerstvení Rohanka na terase. Od konce května se na Ještědu chystá další novinka, a to prodej oceňované zmrzliny od regionálního výrobce. Zmrzlinu navíc hosté nebudou muset nikde hledat – půjdeme jim sami vstříc s pojízdným zmrzlinovým stánkem,“ doplnila Milena Lánská ze spolku Ještěd s.r.o.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ještěd – Hory za rohem

Štítky Liberecký kraj, víkend, akce, tipy, výlet, památky, turistika, Ještěd, lanová dráha, Květa Vinklátová, Liberec XIX-Horní Hanychov, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na Ještěd vede několik cest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.