Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z rýnovické věznice byl před pěti lety na milost propuštěn vrah Jiří Kajínek

Před pěti lety, 23. května 2017, byl po milosti prezidenta Miloše Zemana propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou na svobodu dvojnásobný nájemný vrah Jiří Kajínek. V roce 1998 byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu k doživotnímu trestu odnětí svobody. Z vězení se mu podařilo několikrát uprchnout. Jeho případ se stal všeobecně známým, byl podle něho natočen film Kajínek. Ve vězení strávil 23 let.

Milost pro Kajínka, podmíněná tím, že se sedm let nedopustí trestného činu, vzbudila negativní reakce. Před zvolením totiž Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil. Po propuštění se Jiří Kajínek stal svého druhu celebritou, což také vyvolávalo kritiku.

Kajínek byl prvním doživotně odsouzeným člověkem, co vyšel z vězení. Druhým byl František Müller, kterého k doživotí odsoudila německá justice za účast na pokusu o loupežnou vraždu klenotníka v Německu v roce 1995. Mezi českými odsouzenci na doživotí byl výjimkou - on sám nikoho nezabil, klenotník útok s vážnými následky přežil. V srpnu 2018 byl Müller podmínečně propuštěn po odpykání 20 let. Třetím byl Robert Tempel, který byl po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu propuštěn v říjnu 2021. Zproštěn obžaloby z vraždy byl Tempel pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu (ÚS). Ve věznicích strávil zhruba 20 let.

Kajínek se narodil 11. ledna 1961 v Prachovicích na Chrudimsku, střety se zákonem měl pro majetkovou trestnou činnost již od roku 1974. Ve vězení se ocitl poprvé v roce 1982 za krádeže v rekreačních chatách. O tři roky později stanul před soudem znovu - kromě bytových krádeží měl na svědomí nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele.

Za majetkovou trestnou činnost byl odsouzen v roce 1991, a to za ozbrojenou loupež, při níž policistům ukradl vůz. Za to dostal jako recidivista 11 let. Za vzorné chování mu v roce 1993 byl na tři dny přerušen trest. Do věznice se ale už nevrátil a o čtyři měsíce později, v květnu 1993, podle soudu spáchal nájemnou vraždu v Plzni.

Doživotí mu uložil Krajský soud v Plzni v červnu 1998 kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory a pokus o další vraždu. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii vinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. Ačkoliv se v médiích několikrát objevily informace o nových důkazech, údajně zpochybňujících Kajínkovu vinu, byl verdikt opakovaně potvrzen několika soudy. V srpnu 2016 Ústavní soud opět odmítl Kajínkovu stížnost, vězeň se domáhal obnovy řízení.

Kajínek byl umístěn do přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku. Koncem října 2000 přeřezal zřejmě diamantovou strunou mříže své cely a po svázaných prostěradlech se spustil za zdi káznice. Zastavit ho nedokázala ani střelba ostrahy. Po Kajínkovi pátraly tisíce policistů po celé ČR, zadržel jej 8. prosince 2000 Útvar rychlého nasazení v bytě na pražském sídlišti Velká Ohrada. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

V roce 2013 Zeman řekl, že je pro obnovu Kajínkova procesu, amnestii by mu však nedal. Loni v dubnu prezident uvedl, že vážně uvažuje o udělení milosti. Kajínek je podle něj ve vězení dlouho a existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, kriminalita, 23. května, vražda, doživotí, Kajínek, Jiří Kajínek, věznice, Miloš Zeman, Jablonec nad Nisou, František Müller, Ústavní soud České republiky, Evropský soud pro lidská práva, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rýnovické věznice byl před pěti lety na milost propuštěn vrah Jiří Kajínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.