Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neděláme to pro pět skokanů. Harrachov chce obnovit skokanský areál, má sloužit celoročně

Sportovní areál v Harrachově s pěti skokanskými můstky už zažil lepší časy. Postupně se ale rýsuje obnova jeho zašlé slávy. Nadšenci dali dohromady alespoň provizorně tři malé můstky, ve spolupráci s městem se rozjíždí práce na kompletní rekonstrukci areálu. Ten by pak měl hostit prestižní závody Světového poháru, chce ale lákat turisty po celý rok.

Když se nyní postavíte k dojezdu velkého můstku a také mamutu, může vás přepadnout nostalgie. Ještě před pár lety tu skákaly největší hvězdy světového skoku. Nyní jsou můstky zarostlé, ten mamutí má nepoužitelný nájezd i buben, všude jsou náletové dřeviny.

Přesto sem i ve všední den míří lidé a můstky obdivují. „Vzpomínají na Malysze,“ říká Josef Slavík. Nejvíc sem totiž jezdí polští turisté. „V létě to jsou denně stovky lidí,“ říká.

Se svým bratrem a dalšími lidmi se před pár lety rozhodl můstky zachránit. Nejde to tak rychle, jak by chtěl, zůstává ale optimistou. „Zase se tu bude skákat,“ věří.

Skokanský areál v Harrachově

Středa, 1. června 2022, 19:38

Skokanský areál v Harrachově
Skokanský areál v Harrachově

Areál by na kompletní rekonstrukci potřeboval stamiliony, ty ale členové obecně prospěšné společnosti Areál skokanských můstků Harrachov nemají. O můstky se ale starají i tak. A mají sen. Areál v Harrachově by měl vypadat třeba jako ten v Innsbrucku. „Profil tam není nic moc, ale můstek je to krásný a lidé tam jezdí jen kvůli němu,“ pokračuje.

A toho by chtěl dosáhnout i pod Čertovou horou. „V Innsbrucku lidé vyjedou lanovkou, nahoře je restaurace. Jen z turistů v létě zaplatí provoz skokanského areálu. Něco takového bychom chtěli,“ přeje si.

Cesta k tomu ale ještě bude hodně dlouhá. I když v poslední době je cítit, že se něco děje. Do hry se totiž vložil samotný Harrachov. „Je nezbytné, aby se areál modernizoval, vybudovaly se tu služby jako záchody, restaurace, aby tu byla šestisedačková lanovka a nová lanovka na Rýžoviště včetně sjezdovky,“ říká místostarosta města Tomáš Vašíček (SNK).


Mamutí můstek je v nejhorším stavu. 

Jenže v tom je problém. Tedy spíš hned několik problémů. Ať už s pozemky, ale i s KRNAPem, který dlouho o jakékoliv modernizaci nechtěl slyšet. „Areál je uprostřed města, za mě to není národní park v pravém slova smyslu. To se snažíme s KRNAPem komunikovat a po malinkých krůčcích se nám to daří,“ pokračuje místostarosta.

Posun je podle něj znát i v tom, že s KRNAPem město vymění pozemky. KRNAP totiž vlastní pozemky mezi velkými a malými můstky, díky výměně se pak celý areál zcelí. Městu se už podařilo odblokovat situaci i kolem pozemků, které vlastnil stát.

Nyní chce Harrachov postupovat dál dílčími kroky. Vylepšit část areálu s malými skokanskými můstky, poté opravit velký můstek tak, aby se na něm mohly konat závody, a pak přesvědčit stát, že kompletní obnova areálu se vyplatí. „Potom můžeme přinést na vládu materiál, že jsme do toho investovali a jsme schopni to udržet při životě,“ myslí si Vašíček.

Plány jsou velké. Přes letní sezonu kulturní a sportovní akce. Ty už tu navíc běží teď – ať už třeba Keltská noc, ale i velké sportovní akce, jako je Gladiator race, závody kol a další. V zimě jsou v plánu skokanské závody, a to včetně těch nejprestižnějších.

Šance pro můstky v Harrachově. Problém s pozemky vyřešen, město chce zadat studii na obnovu

Zdá se, že skokanský areál v Harrachově by se přece jen mohl v příštích letech dočkat obnovy. Po složitých jednáních se podařilo odblokovat situaci ohledně státních pozemků, Harrachov nyní jedná se správou Krkonošského národního parku o rozsáhlé...

Bude ale o světové poháry v Harrachově zájem? Podle Josefa Slavíka je právě tohle problém asi nejmenší. Fungující mamutí můstky jsou na světě jen čtyři. A Harrachov by byl pátý. „Lyžařská federace má velký zájem, aby se můstek v Harrachově zrekonstruoval a seriál světových pohárů se o něj rozšířil,“ říká Slavík, který projektoval poslední úpravy mamutího můstku.

Všechny zmíněné důvody pak mají přesvědčit, že areál bude funkční. „Rozhodně to neděláme pro pět skokanů, jak často slyším,“ pokračuje Vašíček. „Ten argument musíme rozbít,“ dodává.

Město chce vypsat architektonickou soutěž, do ní chce zapojit studenty architektonických škol z Česka a Slovenska. Z ní má vyjít koncept, jak bude celý areál vypadat a co v něm bude. Výsledky soutěže pak budou sloužit jako podklad pro zadávací dokumentaci.

A pak už by se měl zapojit stát. Náklady totiž budou vysoké, nynější odhady mluví o 2,5 miliardách korun. Za příklad pak Vašíček dává areál v nedalekých Jakuszycích, kde vznikl lyžařský a biatlonový areál, kde Poláci chtějí pořádat mistrovství světa. „Velmi nás podporují, abychom areál uvedli do provozu, mělo by to velký význam pro obě strany,“ říká místostarosta.


Většina areálu je nepřístupná.

Výstavbu areálu kousek od Harrachova považuje až za neuvěřitelnou. „Přitom když to převedu na naše reálie, bylo to postaveno z krajských peněz,“ pokračuje.

Vašíček ale nechce řešit cenu, ale nejdříve podobu nového areálu. „Primární zájem nemůže být ten, kolik to bude stát, ale jak to bude vypadat. Když si řekneme, že to bude stát pět set milionů, nikdy se nikam nedostaneme,“ vysvětluje.

Plán je tedy jasný. Pokračovat v údržbě malých můstků, opravit ten velký, aby se sem mohly vrátit světové skokanské soutěže a podporovat pořadatele dalších sportovních a kulturních akcí. A nakonec přesvědčit vládu, že zmodernizovaný harrachovský areál bude po rekonstrukci soběstačný. To bude úkol do příštích měsíců a let.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Harrachov, můstky, skoky na lyžích, nsa, krnap, slavík, skokanský můstek, světový pohár, pozemek, Josef Slavík, Innsbruck, Keltská noc, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neděláme to pro pět skokanů. Harrachov chce obnovit skokanský areál, má sloužit celoročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.