Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V Krkonoších začíná horská pastva. Turisté by neměli na louky vstupovat a zvířata krmit

Hospodáři v Krkonoších začínají plánovat pastvu svých zvířat. Na horách a ve vyšších polohách se s pastvou začíná později. Ještě před pár dny na loukách ležel sníh. Návštěvníci národního parku můžou narazit na krávy, ovce, kozy nebo koně. Neměli by si jich ale všímat. A už v žádném případě krmit.

Pastva hospodářských zvířat v Krkonoších je logisticky náročná činnost. Zatímco v minulosti stačilo zvířata jen vypustit, dnes už se plánuje prakticky všechno. „Při plánování hospodáři pečlivě zvažují, kde s pastvou začnou a skončí, jak a kudy na enklávu zvířata dopraví a odkud je budou schopni zase odvézt či přehnat zpět na zimoviště,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí správy parku Radek Drahný.  

Ještě před vypuštěním na pastvu se zvířatům kontrolují známky, provedou se odběry krve a všechny kusy dobytka se naočkují. Každou z vybraných luk pak ještě osobně prohlíží sám hospodář.  

„Dále pečlivě naplánuje den, kdy se budou zvířata přepravovat či přehánět a to především s ohledem na počasí, ale i aktuální turistickou sezonu,“ dodává Drahný.  

Pastvu komplikují turisté neukázněným chováním  

Průběh pastvy hospodářských zvířat v Krkonoších mohou komplikovat turisté. „Je zakázáno vstupovat na neposečené louky,“ uvedl Drahný. Ne všichni toto pravidlo dodržují.  

Lidé by si přes louky neměli zkracovat cesty a vyšlapávat zkratky, manipulovat s balíky sena nebo vstupovat do ohrad. Stejně tak je zakázáno hospodářská zvířata plašit nebo je krmit.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krkonoše Hill Farm

Štítky Krkonoše, KRNAP, hospodář, pastva, zvíře, hory, turisté, louka, hospodářské zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších začíná horská pastva. Turisté by neměli na louky vstupovat a zvířata krmit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.