Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec chce teplárnu a spalovnu. MVV Energii poslal nabídku na odkup

Liberec zaslal v úterý energetické skupině MVV Energie indikativní nabídku na odkup spalovny a většinového podílu v teplárně, které jsou na území města. Jejich hodnota je v řádu nižších jednotek miliard korun, řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Takzvaná indikativní nabídka má jen informační charakter a jejím přijetím nevzniká nárok na uzavření smlouvy.

„Je to pro město strategická infrastruktura, nejen teplárenská, ale i na likvidaci odpadů," uvedl k případnému odkupu spalovny a teplárny primátor.

Liberec původně zvažoval, že ve spolupráci s dalšími městy podá nabídku na získání celé české části energetické skupiny. „Po konzultacích s naší poradenskou společností jsme dospěli k závěru, že v tuto chvíli jsme bohužel nuceni upustit od záměru, ucházet se o odkup celé skupiny MVV Energie CZ. Usilovali jsme o to, aby s námi do této nabídky šla i další česká města. Celkem jsme jich oslovili osm, přičemž za klíčového partnera jsme považovali Prahu. Primátor Zdeněk Hřib nicméně možnost této spolupráce odmítl a odepsal, že Praha o to nemá zájem. Proto jsme se nyní rozhodli změnit strategii," dodal liberecký primátor.

Majitel spalovny a většinový podílník teplárny nejspíš odejde z Česka. Získat by je mohlo město

Už několik měsíců se objevují náznaky, že společnost MVV se stáhne z českého trhu. Jenže jen v Liberci vlastní spalovnu a také má většinový podíl v teplárně. Liberec by tak mohl obojí získat pro sebe. Vedení města už se na společnost obrátilo s...

Energetickou skupinu MVV Energie CZ tvoří 15 společností s působností v 15 městech České republiky. Skupina zajišťuje teplo pro 70 tisíc domácností a stovky firem a organizací. Patří pod německý energetický koncern MVV Energie se sídlem v Mannheimu v Německu.

V Liberci vlastní MVV firmu Termizo se spalovnou a je většinovým akcionářem teplárny. V ní má radnice podíl 23,96 procenta. Teplárna zásobuje teplem 13 tisíc libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací.

V uplynulém finančním roce od začátku října 2020 do konce září 2021 stoupl energetické skupině MVV Energie CZ zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) na 599 milionů korun z 571 milionů korun v předchozím období. Její konsolidované výnosy meziročně vzrostly o 1,2 procenta na 2,1 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MVV Energie

Štítky ČR, správa, teplo, energie, Liberec, firmy, MVV Energie, spalovna, primátor, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, MVV Energie CZ a.s., Praha, Zdeněk Hřib, TERMIZO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce teplárnu a spalovnu. MVV Energii poslal nabídku na odkup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.