Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Proměna Zahrady vzpomínek. Nová lipová alej, obnovy se dočkal kříž s Kristem

Po březnovém kácení vypadal park Zahrada vzpomínek nedaleko libereckého bazénu neutěšeně. V minulých dnech tu ale město nechalo vysázet novou lipovou alej, která se tak stala dominantou prostoru. Obnoveny byly i perkové cesty a také kříž s Kristem.

Kácení na konci března přineslo vlnu emocí, jeho plošnost kritizovala řada lidí. „Teď v roce 2022 je na řadě bouchnutí do stolu a rozhodnutí, že od teď se na městským nekácí, ale zachraňuje,“ uvedl například zastupitel Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem).

Podle radnice to ale jinak nešlo. „Odbor ekologie a veřejného prostoru k její obnově přistoupil poté, co dendrologický posudek doporučil její odstranění,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Kácení v Zahradě vzpomínek. Stromy jsou pryč, areál projde obnovou

Těžké rozhodnutí měla před sebou liberecká radnice. Starat se o stromy v Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici, které byly po zásazích v minulých letech ve špatném stavu, nebo celý areál kompletně obnovit? Po diskuzích s odborníky zvítězila druhá...

Podle vyjádření radnice byla alej ve stádiu rozpadu. „Bohužel v minulosti byly koruny neodborně ošetřeny takzvaně na hlavu, což zapříčinilo, že u lip bylo zjištěno mnoho zdravotních problémů, které mohly zapříčinit akutní selhání stromů. Proto bylo rozhodnuto o celkové obnově této významné centrální aleje,“ vysvětlila mluvčí, proč se město rozhodlo k tam citelnému zásahu.

Kromě aleje jsou v zahradě nově vysázeny další čtyři pyramidální duby, radnice nechala ošetřit i dalších šestnáct stromů. V těchto dnech pak probíhá dosazování trvalek.

V rámci obnovy parku byly opraveny i perkové cesty a zrestaurovaný je i kříž s Kristem. „V budoucnu nás ještě čeká oprava obvodových zdí a restaurátorský zásah na hrobkách a deponovaných sochařských artefaktech,“ dodala Kodymová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zahraa vzpomínek, budyšínská, obnoval, lipová alej, kácení, alej, radnice, Jaromír Baxa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna Zahrady vzpomínek. Nová lipová alej, obnovy se dočkal kříž s Kristem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.