Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studenti FUA TUL představili své návrhy na proměnu bývalé slévárny Linserka v dolním centru Liberce

Budova bývalé automobilky Linserka stojí ve frekventované lokalitě a nedělá na okolí nejlepší dojem. Studenti Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci ve spolupráci se studiem KOGAA představili svůj projekt proměny budovy na kreativní kulturní centrum.

Linserka, nebo také továrna Christiana Linsera stojící na rohu Resslovy a Barvířské ulice, byla v minulosti slévárnou. Z původního areálu automobilky moc nezbylo, zchátralá budova na rohu je toho důkazem. Pozdně secesní třípodlažní slévárnu nechal roku 1858 postavit Christian Linser podle projektu Adolfa Bürgera. 

Zakončení semestrálního ateliérového projektu formou prezentace studentů před porotou se uskutečnilo ve středu uvnitř objektu. Práce mladých architektů úzce souvisí s probíhající mezinárodní architektonickou soutěží ohledně Papírového náměstí, jejíž výsledek ovlivní budoucí podobu Liberce.

Továrna se od roku 1902 stala slévárnou, vyráběla motocykly Zeus a na přelomu roku 1905 a 1906 vytvořila dokonce prototyp vlastního automobilu, prvního čtyřválce na území monarchie.

„Studenti pod vedením brněnského architektonického studia KOGAA vytvořili sérii drobných zásahů a intervencí, které oživí stávající budovu Linserky a podpoří potenciál vzniku nového centra kultury," uvedla studentka Lucie Staňková, jedna z autorek projektu.

„Byli jsme osloveni –⁠ v souvislosti se soutěží na revitalizaci Papírového náměstí –⁠ abychom se se studenty pokusili projít tematiku toho, jaký má budova význam pro město, co může nabídnout. Přistoupili jsme k tomu tak, že jsme nechali studenty, aby přetvořili momentální urbanismus pomocí malých intervencí. Zjistit, co to prostředí potřebuje a jak mu pomoci," řekl na úvod Tomáš Kozelský ze studia KOGAA.

Na projektu se podílelo celkem jedenáct studentů z druhého, třetího a pátého ročníku. „Na začátku pracovali samostatně po částech, každý představil svůj projekt. Poté se seskupili do tří skupin podle témat a později jsme pokračovali k celistvému projektu," přiblížil průběh Kozelský.

Nejprve analýza

Analýzou zahájila prezentaci studentka Marie Magdalena Horáková. „Linserka se nachází na poměrně vytížené tepně v okolí," uvedla. V blízkosti budovy vede cyklostezka, lokalita pak nabízí množství služeb a obchodů. „Ve večerních hodinách je to taková party čtvrť pro mladé lidi," dodala studentka s úsměvem.

Studenti se zaměřili na nevyužitá dvě horní patra, přízemí je totiž zabráno. „Ke zviditelnění budovy by posloužila právě střecha s nějakou instalací," přiblížila Lucie Staňková. K vidění tak bylo několik návrhů na "ozdobu" Linserky.

Místo k posezení v přilehlém parku

Pozornosti studentů neušla ani přilehlá travnatá plocha u budovy. „Úkolem bylo vytvořit objekt nebo soubor objektů v přilehlém parku. Chtěli jsme vytvořit platformu, která by sloužila nejen k posezení, ale také vytvořit impuls pro vznik nového veřejného prostoru," dodala Lucie. Základ by tvořily pneumatiky, autoři projektu se snažili znovu využít již nepotřebný materiál. Hravost dodává platformě její tvar – každá strana je jinak dlouhá či prohnutá.

Venkovní konstrukce připomínající lešení

Autoři projektu přišli také s nápadem venkovního vstupu do vyššího patra budovy podobající se lešení, díky čemuž by přístup do budovy nebyl omezen pouze na přízemní vchod. „Lešení slouží jako vertikální komunikace, zároveň může plnit funkci auditoria, pokud se venku bude něco dít. A v neposlední řadě i platforma by se dala využít buď pouze pro posezení a nebo jako podium,“ řekla Lucie.

„Prostory Linserky by mohly být využívané nárazově na jednotlivé akce. Celá myšlenka těchto drobných zásahů tkví jednak ve vdechnutí nového života budově a také v jakési variabilitě jednotlivých prvků,“ uzavřela autorka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková | Zdroj https://www.historickasidla.cz

Štítky Liberec, Linserka, TUL, studenti, projekt, Papírové náměstí, architektura, Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci, studium, Technická univerzita v Liberci, Papírové náměstí, a.s., umění, kulturní dům, Zeus, automobilka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti FUA TUL představili své návrhy na proměnu bývalé slévárny Linserka v dolním centru Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.