Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jeden z největších českých broušených granátů vystavuje turnovské muzeum. Patřil místnímu rodákovi

Muzeum v Turnově vystavuje největší známý broušený český granát z Podkrkonoší, který zároveň patří mezi největší dosud nalezené v Česku. Oválný minerál, který se odborně nazývá pyrop, má na délku skoro devět milimetrů a hmotnost 1,711 karátu. Je tak dvakrát větší, než je pro české granáty obvyklé.

„Broušené kameny nad pět milimetrů jsou vzácné a nad šest milimetrů jsou raritní a velmi drahé," uvedl správce sbírky geologie a mineralogie turnovského muzea Jan Bubal. Cena muzejního raritního kusu na trhu by se podle jeho odhadu pohybovala v desítkách tisíc korun.

Největší známý broušený český granát je podle něj v jedné soukromé sbírce. „Je to kulatý briliant o velikosti deseti milimetrů a je z Českého středohoří," řekl turnovský geolog. Největší český granát v surovém neopracovaném stavu, který viděl, měl v průměru bezmála 12 milimetrů. I ten byl z Českého středohoří. „Některé jiné jsou sice i větší, ale většinou jsou rozpraskané a při broušení by se rozpadly, nebo jsou zarostlé v hornině. Ale jinak jsou zrna v této velikosti, maximálně," dodal.

Granát patřil rodákovi z Turnova

Broušený český granát ze sbírky turnovského muzea má rozměry 8,9 krát 6,4 krát 4,2 milimetru. Muzeum ho získalo darem před zhruba pěti lety od turnovského rodáka, který ho vlastnil od poloviny 60. let minulého století. Když mu bylo nějakých 16 až 18 let, jeho otec mu minerál zakoupil z pozůstalosti sběratele pocházejícího z Lomnice nad Popelkou. „Paní jim ukázala část tehdy ještě velké sbírky, z nichž nejvíce je zaujalo velké množství broušených českých granátů, které vysypala na stůl. Kvůli omezeným finančním zdrojům jich vybrali pět nebo šest, z nichž tento byl největší," řekl Bubal. Takto velký český granát je podle něj výjimečný i místem původu. „Většina velkých českých granátů totiž pochází z Českého středohoří, protože tam již od středověku probíhá těžba," dodal.

Vzácný český granát muzeum vystavuje ve své hlavní budově. V Kamenářském domě má nyní navíc výstavu věnovanou tomuto mineralogického symbolu Čech. Cílem je nejen představit český granát jako minerál, ale především ukázat kompletní výrobní proces, kterým musí každý vytěžený český granát projít, než se stane součástí luxusního šperku.

„Český granát je již po celá staletí naším nejvýznamnějším drahým kamenem," uvedl Bubal. Název český granát, který je typický sytě červenou barvou, užil jako první v roce 1609 osobní lékař císaře Rudolfa II. Anselmus Boetius de Boot ve své knize Gemmarum et Lapidum Historia. „Obliba českého granátu jako šperkového kamene mezi širokou veřejností rostla takovým způsobem, že o 200 let později ho označil Franz Xavier Maxmilian Zippe za nerostný symbol Českého království. A i dnes je český granát jako drahý kámen pocházející z Čech známý po celém světě," dodal geolog.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Turnov

Štítky ČR, zajímavosti, muzea, Turnov, granát, Pyrop, muzeum, Česko, minerál, Podkrkonoší, České středohoří, Rudolf II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden z největších českých broušených granátů vystavuje turnovské muzeum. Patřil místnímu rodákovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.