Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dětská hřiště i socha Wonky. Liberec spustil hlasování v participativním rozpočtu

Čtyři desítky projektů za asi třicet milionů korun se sešly v letošním ročníku libereckého participativního rozpočtu. V něm má vedení města připraveno milionů pět. Radnice nyní spustila hlasování, díky kterému se vyberou projekty, které budou realizovány.

„Už v prvním kole před dvěma lety se ukázalo, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije. Smyslem celého projektu s názvem Tvoříme Liberec je zapojit občany více do rozhodování o využití části městského rozpočtu. Zároveň si lidé sami zvolí, jak vylepšit své okolí nebo zlepšit život ve své čtvrti,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Hlasování se uzavře ve čtvrtek 30. června.  Do hlasování v prvním ročníku se před dvěma lety zapojilo 3422 Liberečanů a rozhodovali o 29 projektech. Celková hodnota předložených návrhů byla přibližně 13 milionů korun. Každý hlasující může dát jednotlivým projektům tři kladné hlasy a jeden záporný hlas.

Největší část projektů v hlasování tvoří oprava dětských hřišť po celém městě. Je tam ale i například snížení povolené rychlosti v Americké ulici, nákup maket silničních rychlostních radarů, výstavba chodníků v rizikových místech i vybudování veřejně přístupné rampy pro opravy automobilů.

Nechybí ani pokračování obnovy Lesního koupaliště, zvelebení prostoru před kinem Varšava. Lidé mohou hlasovat i pro návrat Pekárkovy prvorepublikové sochy Mír před vlakové nádraží nebo vytvoření pocty v podobě sochy disidentovi Pavlu Wonkovi a také transsexuálovi Eliáši Matúšovi, který je známý spíše pod přezdívkami liberecká panenka či Iveta Eliášová. V období komunistické normalizace byl diskriminovaný.

Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec/Zelení) je participativní rozpočet jen ukázkou toho, jak radnice funguje. „Ze čtyřiceti záměrů jich je většina typu vybudování chodníku, doplnění veřejného osvětlení, posekání kopřiv u zastávky. Tedy věci, které má město dělat běžně,“ říká.

Participativní rozpočet podle něj není nástroj, který má nahrazovat běžnou správu městských komunikací a veřejných prostorů. „Na to je příliš drahý, administrativně náročný a pomalý. Oprava chodníku není dárek, o který by měli obyvatelé žadonit hlasováním v anketách,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky participativní rozpočet, rozpočet, Liberec, hřiště, projekt, socha, Pavel Wonka, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská hřiště i socha Wonky. Liberec spustil hlasování v participativním rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.