Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Extrémní vedro i požáry, poté silné bouřky. Teploty v neděli v Liberecké kraji vystoupí na 36 stupňů

Meteorologové zpřesnili víkendovou předpověď, v neděli mohou teploty v Libereckém kraji vystoupat na 36 stupňů Celsia. Se suchem i vedrem je spojeno zvýšené nebezpečí vzniku požárů, před kterým varují hasiči.

„Před zvlněnou studenou frontou nad západní Evropou k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduch od jihozápadu,“ řekla Jana Ehertová z ČHMÚ. Během neděle tak teploty v Libereckém kraji vystoupají na 32 až 35 stupňů, na Českolipsku ještě o stupeň více.

Vedra pak v neděli večer ukončí příchod studené fronty a také silné bouřky, které se mohou vyskytovat po celém kraji. V dalších dnech pak už budou teploty kolem pětadvaceti, v pondělí hrozí další bouřky.

Velmi vysoké teploty znamenají značnou zátěž pro organismus. Meteorologové doporučují lidem zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Na železnici hrozí nebezpečí vybočení a lomů kolejnic po roztažení horkem.

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí platí o víkendu také výstraha na vznik a šíření požárů. V neděli bude kvůli extrémnímu vedru riziko vyšší zejména v severozápadní polovině Čech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Kvůli nebezpečí požárů by lidé neměli v lesích ani jinde v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit či odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Zemědělci by měli zkontrolovat stav techniky a při pohybu zemědělských strojů v oblastech se suchou vegetací a u polí s obilím či ležící slámou dbát zvýšené pozornosti. „Při probíhajících žních se zemědělcům doporučuje dohodnout se s profesionálními nebo dobrovolnými hasiči o aktivních hlídkách u pole se základní hasičskou technikou," dodali meteorologové.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, vedro, teploty, předpověď, bouřky, požáry, požár, Liberecký kraj, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Západní Evropa, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní vedro i požáry, poté silné bouřky. Teploty v neděli v Liberecké kraji vystoupí na 36 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.