Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studený kouř, pohřešované osoby i první pomoc. Hasiči cvičili požární zásah na školách v kraji

Požární cvičení na škole zažil snad každý. Během uplynulého týdne se na několika základních a mateřských školách uskutečnila taktická cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů, reálné podmínky navodil studený kouř. Scénáře poplachu na školách uložily hasičům různé zkoušky.

Cílem akce bylo procvičit zásah při možném požáru ve školách, spolupráci příslušníků HZS LK a členů JSDHO, dále spolupráci při evakuaci žáků a zaměstnanců školy a prověření způsobu evidence evakuovaných osob na místě shromáždění, informovala za HZS LK Radka Pleštilová.

Jak to vypadalo na jednotlivých školách

Zásah cvičili hasiči třeba na základní a mateřské škole v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Během úterního dopoledne způsobila poplach technická závada na elektroinstalaci školy. Prostory budovy pohltil kouř, žákům dvou tříd se uzavřela úniková cesta kvůli rychlému šíření požáru ve třetím patře objektu. K záchraně osob tak hasiči použili výškovou techniku. „Vnitřním schodištěm byly dále evakuovány osoby s použitím vyváděcích masek. Zakouřené prostory hasiči odvětrali a provedli průzkum celého objektu. Na závěr bylo taktické cvičení stručně vyhodnoceno,“ popsala cvičný zásah Pleštilová.

Cvičení se týkalo i liberecké logopedické základní a mateřské školy, požární poplach byl vyhlášen v 9:00. Ohniskem byla tentokrát závada v kuchyňce ve druhém patře budovy. „Do školy dochází až 160 dětí s různým stupněm sluchového postižení. Velitel zásahu vydal rozkaz k vyvádění osob z objektu na místo určené pro jejich shromáždění za budovou školy. Každý hasič měl na starosti k vyvedení jednu sluchově postiženou osobu,“ sdělila Pleštilová. Kromě zásahu u požáru hasiči i simulovali nácvik první pomoci.

Základní škole v Jablonném v Podještědí přichystal scénář požár elektroniky a ošacení v šatní skříňce. Na místo vyjely posádky ze stanice HZS Jablonné v Podještědí, dobrovolní hasiči z JSDH Jablonného v Podještědí, JSDH Rynoltic a JSDH Cvikova. Tentokrát se hasiči museli vypořádat třeba s pohřešováním tří osob. „Velitel zásahu vydal pokyn k průzkumu celého poschodí a provedení hasebního zásahu pomocí zavodněného proudu „C“ z výškové techniky s přístupem přes střechu. K odvětrání prostor školy hasiči nasadili přetlakovou ventilaci,“ uvedla Pleštilová. Většina dětí se z budovy evakuovala než dorazili hasiči. Z druhého patra pak byly zachráněny dvě vyučující pomocí výškové techniky. „K závěrečnému průzkumu školy a střechy objektu využili hasiči termokameru,“ dodala Pleštilová.

V Základní škole a Mateřské škole Slaná vznikl požár kvůli závadě rychlovarné konvice, oheň se rozšířil ve sborovně. Opět silné zakouření prostor znemožnilo několika žákům a jejich vyučující uniknout z budovy. Hasiči se vydali na průzkum, nalezli ohnisko požáru i pohřešované osoby. Tentokrát byl nácvik zásahu proveden bez zavodněných proudů kvůli možné škodě na budově školy. Hasiči ještě před odjezdem ukázali všem přítomným techniku a výzbroj.

Příčinou fiktivního požáru na základní a mateřské škole v Jablonci nad Jizerou byla zábavní pyrotechnika, se kterou si děti hrály v šatně. Po evakuaci osob se zjistilo, že se pohřešují čtyři žáci. Dvě pátrací skupiny prohledaly budovu a pomocí výškové techniky děti zachránily.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky Liberecký kraj, hasiči, požár, škola, cvičení, první pomoc, oheň, zásah, mateřská škola, technika, Jablonné v Podještědí, Rychnov u Jablonce nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studený kouř, pohřešované osoby i první pomoc. Hasiči cvičili požární zásah na školách v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.