Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ocenění nespadlo z nebe, říká starosta Poniklé. Obec je Vesnicí roku Libereckého kraje

PR článek

Obec Poniklá na Semilsku se stala Vesnicí roku 2022 v krajském kole, a to už dokonce podruhé, poprvé tomu tak bylo v roce 2008. Podle starosty Tomáše Hájka porota ocenila především bohatý vesnický spolkový život i zachování krkonošských tradic, vesnice jako jediná na světě zachovává řemeslo perlaření.

Do letošního ročníku soutěže Vesnice roku se přihlásilo 12 obcí. O vítězný titul bojovalo sedm obcí z Liberecka, jedna z Jablonecka, dvě ze Semilska a dvě z Českolipska.

Přihlášené obce komise hodnotila v řadě oblastí. „Byly jimi koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pověřený řízením hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Poniklá vítězem soutěže

Desetičlenná komise všechny vesnice navštívila a zhlédla také prezentaci. Nakonec zvítězila obec Poniklá, která obdrží vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši milion korun z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

V obci Poniklá se 1 111 obyvateli působí podle starosty bezmála dvacet spolků, ve kterých najde uplatnění jakýkoli zájemce. Míra sounáležitosti a zájmu o společenské dětí je ve vesnici velmi patrná. Obec je navíc aktivním členem Místní akční skupiny Přijďte pobejt! a Dobrovolného svazku obcí Jilemnicko.

Foukané perličky z Poniklé jsou na seznamu UNESCO

Více než dva roky trvala snaha o zapsání tradiční výroby vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček z Poniklé. Nyní se to povedlo. Perličky se tak stávají sedmým záznamem v Česku na seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva.

Dlouhodobé a úspěšné snahy obce o získání dotací na její rozvoj jsou také jedním z pilířů. „Komise vždy také zohlední vybavenost obce vůči počtu obyvatel, přičemž ocenila i to, že Poniklá má svoji velmi moderní dvoustupňovou školu, školku, pečovatelskou službu, vlastní vodovody a kanalizaci," říká starosta obce Tomáš Hájek.

Krkonošské tradice ve vesnici stále žijí

Řemeslo perlaření, které ve vesnici dodnes žije ve firmě Rautis jako jediné na světě, je zapsáno na mezinárodním seznamu UNESCO. „Také u nás máme Muzeum krkonošských řemesel a rovněž spolky Kabinet kerkonošské slovesnosti a Okrášlovací spolek pořádají akce, které upomínají na krásné časy našich prapra...," doplnil Hájek.

Podle starosty obec letos hospodaří s rekordním rozpočtem, což umožní koupit třeba novou hasičskou cisternu, zateplit bytový dům, opravit místní komunikace, vyvrtat nový obecní zdroj pitné vody nebo obnovit volnočasový sokolský areál. „Máme v plánu také postavit jedno parkoviště, zřídit nové brouzdaliště na koupailšti, je toho docela dost," vyjmenoval starosta.


Poniklá jako jediná na světě zachovává řemeslo perlaření.

Mezi největší akce obce v letošním roce stojí za zmínku červnový pohádkový les, červencové rukodělné a řemeslné kurzy s bohatým kulturním programem nebo Svatojakubská pouť. V srpnu se pak koná oslava Vesnice roku, v září posvícení, Tuláčkovy slavnosti věnované tamnímu rodákovi, malíři Jaroslavu Skrbkovi. „Veselo bude v létě i na našem pěkném koupališti, na jehož rozvoj se chceme do budoucna zaměřit," řekl starosta obce.

Poniklá postupuje do celorepublikového kola, oceněny byly i další obce

Liberecký kraj umožní vítězi krajského kola čerpat dotaci z Programu obnovy venkova ve výši půl milionu korun. Slavnostní předání cen se uskuteční 18. srpna přímo ve vítězné obci. Na přelomu srpna a září Poniklou navštíví celostátní komise soutěže, která ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze v rámci České republiky. Vítěz, nositel titulu Vesnice roku 2022, bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

„Ocenění pro Poniklou nespadlo z nebe a je dílem mnoha zastupitelstev a po generace činných spolků. Poniklá je vesnicí roku Libereckého kraje podruhé, je tedy na co navazovat," uvedl na závěr Hájek.

Stuhy získají i další obce na Liberecku. Za společenský život získala Modrou stuhu obec Višňová, Bílou stuhu zase Všelibice za činnost mládeže a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obec Svijany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky vesnice roku, Poniklá, Liberecký kraj, Tomáš Hájek, okres Semily, stuha, venkov, Jiří Ulvr, okres Jablonec nad Nisou, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ocenění nespadlo z nebe, říká starosta Poniklé. Obec je Vesnicí roku Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.