Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Foukané perličky z Poniklé jsou na seznamu UNESCO

Více než dva roky trvala snaha o zapsání tradiční výroby vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček z Poniklé. Nyní se to povedlo. Perličky se tak stávají sedmým záznamem v Česku na seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva.

Perličky se tak dostaly do společnosti slováckého verbuňku, masopustních obchůzek a masek na Hlinecku nebo jízdy králů na jihovýchodě České republiky.

Od nápadu k zapsání uběhly více než dva roky. „Museli jsme vyhodnotit, popsat a zdůraznit, v čem je tento nemateriální statek výjimečný a jedinečný v celosvětových souvislostech. Bylo to náročné, ale zároveň velmi zajímavé. Na zpracování dokumentů pro nominaci UNESCO se pracovníci našeho muzea podíleli již podruhé. První nominace, Geopark Český ráj, byla schválena v roce 2015, v tomto případě to bylo složitější,“ naznačila ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Právě turnovské muzeum se na zapsání podílelo s Ministerstvem kultury České republiky a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici. Návrh na zapsání prošel nejprve hodnocením a poté doplněním dalších informací. 

„Protože mezivládní výbor UNESCO zasedá jednou za dva roky, čekali jsme na výsledek hodnocení až do letošního prosince. Ale určitě to za to stálo. Pro firmu Rautis z Poniklé to představuje obrovské ocenění a kredit. Naše muzeum to považuje také za velký úspěch a ocenění naší odborné práce. Máme radost, že jsme s naší nominací ve světové konkurenci byli úspěšní,“ dodala Jakouběová.

Historie perliček v Poniklé

Tradice jejich výroby je spojena s módou zdobení vánočního stromečku v Evropě na konci 19. století. Tehdy si skláři v oblasti Jizerských hor a v Podkrkonoší, kteří podomácku vyráběli foukané perly pro bižuterní průmysl, začali sami pro sebe z drátků a zbytků foukaných perel vyrábět ozdoby, kterými si přizdobovali vánoční stromeček.

Obliba miniaturních perličkových kočárků, lokomotiv, hvězdiček či pavoučků rostla, a proto se velmi brzy ozdoby začaly vyrábět ve velkém. Ve 30. letech 20. století je firmy, zabývající se jejich produkcí, vyvážely do celého světa.  Je tomu tak i dnes díky firmě Rautis manželů Kulhavých v Poniklé.

Té se na počátku 21. století podařilo zachránit provoz manufaktury, která jako jediná na světě vyrábí tradičními technologickými postupy ozdoby identické s těmi, které skláři podomácku vyráběli před více než sto lety. K původním vzorům, jejichž tvůrci vždy reagovali na prostředí, ve kterém žili, a na předměty, které viděli kolem sebe, přibyly i některé nové. Vedle klasických vánočních motivů hvězd a zvonečků se ve vzorníku Rautisu, který obsahuje téměř 20 tisíc typů vánočních ozdob, nalézají také motivy andělů, autíček, letadel, panenek a mnoho dalších.

Původní postup jejich výroby však zůstává zachován. V dílnách ponikelské manufaktury se stejně jako před více než sto lety vyrábí polotovary a vytváří vzory ozdob, které pak v chalupách v okolí z drátků a foukaných perel domácí dělníci montují. Hotové pak putují k českým i zahraničním zákazníkům.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rautis

Štítky perličky, Poniklá, vánoční ozdoby, rautis, Světové dědictví UNESCO, muzeum, Česko, UNESCO, výroba, Jízda králů, Muzeum Českého ráje v Turnově, Ministerstvo kultury České republiky, kulturní dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Foukané perličky z Poniklé jsou na seznamu UNESCO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.