Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. V Liberci uctí památku obětí komunistického režimu

Den památky obětí komunistického režimu připadá na pondělí 27. června. V Liberci uctí památku obětí u Památníku obětem komunismu. Připomene si tak i 72. výročí od odsouzení a popravení Milady Horákové.

Pietního setkání u pomníku v Jablonecké ulici se zúčastní primátor Liberce Jaroslav Zámečník, zástupci vedení města, Parlamentu České republiky a další významní hosté. Akce se bude konat od 16:00.

„Připomeňme si společně 72. výroční od okamžiku, kdy byla ve vykonstruovaném procesu komunisty odsouzena a popravena Milada Horáková, jedna z nejvýznamnějších osobností a oběť totalitního režimu. Pietním setkáním za Miladu Horákovou zároveň společně uctíme památku všech obětí komunistického režimu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“ –⁠⁠ Poslední slova M. Horákové

Milada Horáková, česká právnička a politička, se narodila 25. prosince 1901 v Praze na Královských Vinohradech. Od pádu komunistické totality v listopadu 1989 je považována za symbol protikomunistického odboje a odporu.

V závěrečných třech dnech před popravou oběšením, 24.–⁠27. června 1950, napsala Milada Horáková v cele smrti Pankrácké věznice deset dopisů rodině a přátelům. Poslední dopis věnovaný rodině napsala v den popravy dne 27. června 1950 ve 02.30 hodin ráno. V něm mimo jiné prohlásila: „Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já. (…) Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec | Zdroj SMETANA, Pavel. Buď věrný až na smrt [online]. [cit. 2022-06-26]. S. 8–19. Dostupné online.

Štítky Liberec, Den obětí komunistického režimu, Milada Horáková, památka, komunistický režim, Jaroslav Zámečník, Parlament České republiky, Česko, Sametová revoluce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. V Liberci uctí památku obětí komunistického režimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.