Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Snadno přes hranice i zpět. Liberecký kraj jedná s Polskem o modernizaci silničního spojení

Modernizace silničního spojení mezi Českem a Polskem, o kterém jedná Liberecký kraj se zástupci ze sousední země, by usnadnilo cestování a zlepšilo plynulost dopravy. Česko-polský projekt nese název Bezpečně a plynule přes hranice.

„O plánovaných možnostech a vizích rokovali na krajském úřadu zástupci Libereckého kraje, zhořeleckého okresu, měst Hrádek nad Nisou a Bogatynia, ministerstva pro místní rozvoj, Euroregionu Nisa a dalších zúčastněných organizací,“ informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Uvažuje se o dvou pomyslných tepnách, které by propojení zemí usnadnily. První vede z Rynoltic do Hrádku nad Nisou, přes česko-polský hraniční přechod do Porajówa. Druhá cesta z Bogatynie by vedla přes hraniční přechod Bogatynia/Kunratice směrem na Frýdlant. Úpravu budou potřebovat silnice i mosty.

„Liberecký kraj přeshraniční dopravu dlouhodobě a systematicky podporuje. Jednou z významných akcí v této oblasti byla nedávná rekonstrukce silnic v rámci projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. Společně jsme opravili na obou stranách hranice 65 kilometrů silnic, přičemž jen v rámci kraje celkové náklady na rekonstrukce dosáhly částky 207,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle hejtmana se jednalo o největší projekt v programu česko-polské příhraniční spolupráce. „Pevně věřím, že i aktuálně projednávané plány v budoucnu pomohou ještě víc propojit lidi z obou zemí. Podpora přeshraniční silniční dopravy posílí zejména hospodářský rozvoj,“ dodal.

Modernizaci cest by chtěli v novém programovacím období financovat s pomocí dotací z evropského přeshraničního programu Interreg Česko – Polsko. Dopravní propojení obou zemí se za poslední roky výrazně zlepšilo. Přispěla k tomu také nová silnice I/35 od Bílého Kostela kolem Hrádku nad Nisou směrem do Polska, která byla dokončena před osmi lety. Od prosince 2015 také začaly po 70 letech znovu jezdit přímé vlaky z Liberce přes Harrachov do Sklářské Poreby.

„Bude potřeba rozdělit celkový koncept projektu do více žádostí. Jednak kvůli připravenosti jednotlivých úseků, a také kvůli zajištění potřebných peněz. Pro celé území česko-polského programu je k dispozici částka zhruba 15,3 milionu eur, což je méně než třetina prostředků v minulém období. Nadále budeme komunikovat se všemi partnery. Výzva se zaměřením na silnice by mohla být vyhlášena již koncem roku,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hradek.cz

Štítky Liberecký kraj, Polsko, silnice, stavby, doprava, projekt, Česko, Hrádek nad Nisou, Bogatynia, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Frýdlant, Euroregion Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snadno přes hranice i zpět. Liberecký kraj jedná s Polskem o modernizaci silničního spojení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.