Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec rozdělí mezi jedenáct projektů peníze z participativního rozpočtu. Některé dokončí letos

Liberec rozdělí pět milionů korun z druhého ročníku participativního rozpočtu mezi 11 projektů. Uskuteční se v příštích měsících. O jejich výběru rozhodlo 3 739 lidí, kteří se zapojili do ankety ve stotisícovém městě. Hlasujících bylo o 317 více než v prvním ročníku před dvěma lety.

„Jsem rád, že i druhý ročník participativního rozpočtu doprovázel zájem Liberečanů. Je vidět, že jim není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije," uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Stejně jako před dvěma lety i tentokrát největší podporu získalo pokračování revitalizace Lesního koupaliště, pro které hlasovalo 1 362 lidí. Z velkých projektů od 200 000 Kč do jednoho milionu uspělo také oživení břehu řeky Nisy naproti fotbalovému stadionu, vybudování multifunkčního hřiště na Spáleništi v Horním Hanychově a vybudování chybějícího chodníku v Machníně.

Z malých projektů půjdou peníze na návrat Pekárkovy prvorepublikové sochy Mír před vlakové nádraží, kultivaci prostoru před kinem Varšava i ZŠ 5. května v horním centru, na úpravu zanedbaného prostoru ve Fügnerově ulici, na doplnění herních prvků do parčíku v Ostašově i na dětském hřišti ve Wintrově ulici a na vybudování jednoho přírodního hřiště.

Některé z projektů by mohly být realizovány ještě letos

„Smyslem celého tohoto projektu je nejen něco nového postavit nebo vylepšit, ale také zapojit občany více do rozhodování o využití části městského rozpočtu. Už se těším, až se do realizace jednotlivých vítězných projektů pustíme, některé chceme zahájit a dokončit už v letošním roce," dodal Zámečník. 

Liberečané přihlásili do projektu 50 návrhů, o podporu jich usilovalo 40,  splnily totiž pravidla pro postup do hlasování. Zařazení některých opozice kritizovala a poukazovala na to, že by je město mělo uskutečnit jako součást běžné údržby. Konkrétně zmiňovala výstavbu chodníků, rekonstrukce dětských hřišť, odstranění kopřiv od jedné zastávky nebo nákup maket silničních rychlostních radarů.

Podle primátora se ale chtějí zaměřit i na projekty, které v hlasování neuspěly. „Nehodíme je do koše, ale navrhneme jiný způsob, jak je zrealizovat. Spousta z nich pomůže danou čtvrť zkrášlit či zpříjemnit život místních obyvatel," dodal.

Každý z hlasujících mohl dát tři kladné a jeden záporný hlas. Negativní hlasy rozhodly o tom, že mezi vybranými nebude vybudování veřejně přístupné rampy pro opravy automobilů. Bez nich by tomuto projektu patřilo čtvrté místo. Nejvíce záporných hlasů dostalo u velkých projektů opatření ke snížení povolené rychlosti v Americké ulici a u malých vytvoření pocty v podobě sochy transsexuálovi Eliáši Matúšovi, který je známý spíše pod přezdívkami liberecká panenka či Iveta Eliášová. V období komunistické normalizace byl diskriminovaný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Liberec, projekt, Jaroslav Zámečník, Lužická Nisa, Varšava, Spáleniště, Liberec XIX-Horní Hanychov, Liberec XXXIII-Machnín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec rozdělí mezi jedenáct projektů peníze z participativního rozpočtu. Některé dokončí letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.