Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obyvatel v Liberci s covidem ubylo, v okolních obcích je jich přesto zase víc

Obyvatel v Liberci za poslední čtyři roky ubylo, do roku 2019 přitom lidí v krajském městě každoročně přibývalo. Na vině je koronavirus a s ním spojená vyšší úmrtnost. Podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) měl na konci loňského roku Liberec 102 951 obyvatel, téměř o 1500 méně než před čtyřmi lety. Úbytek obyvatel v souvislosti covidem zaznamenala i další okresní města Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily. Naopak v obcích kolem Liberce, jako jsou Šimonovice, Dlouhý Most nebo Jeřmanice, lidí navzdory pandemii dál přibývá.

Nejrychleji rostly v posledních čtyřech letech Šimonovice, které byly v 80. letech minulého století součástí krajského města a spolu s dalšími obcemi se odtrhly v roce 1990. V posledních letech se obec rychle rozrůstá, na konci loňského roku tam žilo přes 1380 lidí, ještě na začátku tisíciletí měla přitom jen 340 obyvatel. V obci se stále staví a stěhují se tam hlavně mladé rodiny s dětmi. „Věkový průměr máme 36 let," řekla starostka Leona Vránová (Starostové pro Liberecký kraj).

Problémem Šimonovic je ale nedostatečná infrastruktura, chybí škola a do loňského roku neměli ani mateřskou školu. Výstavbu školky pro 60 dětí připravovali bezmála deset let, byla největší investicí v novodobé historii obce. Stavba přišla na 51,8 milionu korun, z toho 35,8 milionu se Šimonovicím podařilo získat z evropských fondů. „Na zbytek jsme měli našetřeno," řekla starostka. Teď připravují stavbu chodníku a hasičské zbrojnice.

Obyvatelé v Libereckém kraji Obyvatel za poslední čtyři roky ubylo v celém Libereckém kraji, na konci loňského roku žilo ve čtyřech okresech 437 391 lidí, o 4965 méně než na konci roku 2018. Do konce roku 2019 přitom v kraji obyvatel přibývalo, a to nejen přirozenou cestou, ale také stěhováním. Zlom přinesla pandemie, podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo komplikacím spojeným s covidem v kraji v posledních dvou letech 1577 lidí.

Základní škola ale obci stále chybí, děti tak musí dojíždět do okolních obcí, hlavně do Liberce. Vránová by ráda prosadila výstavbu malotřídní základní školy, umístit děti do škol v sousedním Liberci je totiž stále obtížnější. Krajské město už předloni na podzim vypovědělo Šimonovicím smlouvu o umístění zdejších dětí do školy ve Vesci. Nakonec se podařilo s radnicí dohodnout a pro prvňáky našli místo v liberecké základní škole v Doubí. Zda se stavbu školy v Šimonovicích podaří prosadit, bude ale podle starostky záležet na podobě nového zastupitelstva.

V Liberci sice s covidem obyvatel ubylo, potřeba míst ve školách ale roste, i proto magistrát investuje miliony do rozšíření kapacit. „Pro školní rok 2021/2022 je kapacita základních škol 10 108 míst, to je o 187 míst víc než ve školním roce 2018/2019. Z jiných obcí včetně zmiňovaných Šimonovic, dochází do námi zřizovaných škol kolem 800 dětí, v současné chvíli je navzdory tomu kapacita dostačující," řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Nevyloučila ale, že kvůli přijetí dětí ukrajinských uprchlíků bude třeba kapacity ještě zvýšit. K zápisu jich přišlo zhruba 550.

Také kapacita mateřských škol se podle Kodymové zvyšuje, za poslední čtyři roky přibylo zhruba 90 míst, aktuálně je možné do školek v krajském městě umístit bezmála 3120 dětí, další místa jsou v soukromých zařízeních. V posledních letech město s využitím evropských dotací investovalo desítky milionů do rozšíření mateřských škol Beruška, Motýlek a Pastelka. Aktuálně se pracuje na MŠ Malínek. „Kapacita školky díky modernizaci stoupne o 48 na 132 míst," doplnila náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, volby, demografie, obce, Liberecký kraj, Liberec, COVID-19, Šimonovice, Český statistický úřad, krajské město, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily, Jeřmanice, Dlouhý Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatel v Liberci s covidem ubylo, v okolních obcích je jich přesto zase víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.