Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec smlouvu s Metrostavem na Uran uzavřít nemůže, zakázku vypíše znovu

Liberec už definitivně ví, že nemůže rekonstrukci budovy Uran zadat stavební firmě Metrostav odsouzené v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Stomilionovou zakázku na opravu sedmipodlažní úřednické budovy vypíše radnice znovu, potvrdila náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

„Víme už, že smlouvu nemůžeme uzavřít. Budeme předkládat do rady města, co bude za týden, nebo do té další, návrh na zrušení zakázky a vypsání nové," řekla náměstkyně.

Odvolací pražský vrchní soud před třemi týdny potvrdil Metrostavu tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Podle pravomocného rozsudku firma podplácela a manipulovala s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Firma může dokončit vysoutěžené a rozestavěné zakázky, ale má zakázáno podepisovat nové smlouvy ve veřejných zakázkách. V den, kdy odvolací soud potvrdil trest pro Metrostav, liberečtí radní vyhlásili tuto firmu za vítěze soutěže na rekonstrukci Uranu a nebylo tak zcela jisté, zda se zákaz vztahuje i na tuto zakázku. Rozhodnutím soudu ale firma smlouvu podepsat nemůže.

Soutěž na opravu úřednické budovy bude muset Liberec vyhlásit potřetí. V prvním výběrovém řízení loni na podzim vítěz odstoupil a další dva uchazeči nesplnili podmínky řízení. V opakované soutěži byl Metrostav jediným uchazečem.

Rozlehlá kancelářská budova v ulici 1. máje potřebuje obnovit hlavně fasádu, která je svému okolí nebezpečná. Kolem Uranu je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Nová fasáda by měla být z pozinkovaného plechu, nahradí takzvané boletické panely vhodné pro lehké opláštění. Zároveň se bude uvnitř dělat i nová vzduchotechnika, elektroinstalace či ústřední topení a v přízemí vznikne zázemí pro přilehlé autobusové nádraží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, stavby, Liberec, Metrostav, rekonstrukce, David Rath, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, veřejná zakázka, soutěž, Oblastní nemocnice Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec smlouvu s Metrostavem na Uran uzavřít nemůže, zakázku vypíše znovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.