Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na území Libereckého kraje skončil dnes zákaz rozdělávání ohně

Na území Libereckého kraje skončil dnes ve 14:00 zákaz rozdělávání ohně. Kvůli suchu a zvýšenému riziku požáru ho hejtman Martin Půta vyhlásil na doporučení hasičů 22. července. Oznámení o ukončení zákazu dnes zveřejnil krajský úřad na úřední desce.

Situace v kraji se zlepšila, v posledních dnech spadlo podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v kraji místy i přes 30 litrů vody na metr čtvereční.

V době zvýšeného nebezpeční požáru bylo ve volné přírodě na území celého kraje zakázáno pálení klestí a zbytků po těžbě na lesních pozemcích, povolené nebyly ani ohňostroje a pyrotechnické práce nebo provoz parních lokomotiv. Přísnější pravidla museli dodržovat i zemědělci při sklizni. Podobný zákaz vydal liberecký hejtman naposledy ve druhé polovině srpna 2018.

V souvislosti se suchým horkým počasím vyjíždějí hasiči v kraji teď v létě denně v průměru ke dvěma požárům v přírodě. Třeba ve čtvrtek 28. července ale zasahovali u 18 mimořádných událostí, z toho desetkrát šlo o požár lesa nebo polního porostu. Desítky hasičů z Libereckého kraje také pomáhají spolu s kolegy z celé země s hašením požáru v Národním parku České Švýcarsko v sousedním Ústeckém kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, počasí, požár, správa, Liberecký, Liberecký kraj, Martin Půta, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Libereckého kraje skončil dnes zákaz rozdělávání ohně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.